”Οι Ρήτορες” του Χριστόφορου Χριστοφή στα πλαίσια του Athens Fringe Live 2017 στο Βρυσάκι

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

 

Η Αρχαιότητα εμπνέει τους επαρκείς αναγνώστες, ερευνητές και μελετητές της. Λέμε συχνά-πυκνά την τελευταία επταετία πως η Ελλάδα βρίσκεται σε Κρίση, μα και στην εποχή του Ευριπίδη και στην εποχή του Δημοσθένη και στην εποχή του Αριστοφάνη, του Μένανδρου και του Σωκράτη βρισκόταν σε Κρίση θεσμική, πολιτισμική, πολιτική, κοινωνική, κρίση αξιών προ πάντων… Σκύβοντας πάνω στα αρχαία κείμενα και κυρίως πάνω στους αρχαίους μύθους που έφτασαν έως εμάς ως κωδικοποιημένη εμπειρία-Γνώση χαρίζουμε στους εαυτούς μας και στο μέλλον την αποστασιοποίηση που είναι αναγκαία για να δούμε ξεκάθαρα τα πράγματα και να εντοπίσουμε τις εξόδους διαφυγής από τη στενωπό. Τόσο απλά.

 

Εργασίες δραματικές σαν του καταξιωμένου στη συνείδηση όλων των νεοελλήνων (και όχι μόνον αυτών) Χριστόφορου Χριστοφή, ενισχύουν το γνώθι σαυτόν και συμβάλλουν αν όχι στην τόνωση της περηφάνειας μας τουλάχιστον στην καυτηρίαση πληγών, αποστημάτων και όζων που χαλούν την επιφάνεια αρχαίων και σύγχρονων αγαλμάτων…

 

Ο ρήτορας Δημοσθένης, φανατικός αντι-Μακεδών, αντι-Φιλιππικός, νοσταλγός ίσως της παλαιάς αυτοδυναμίας των Αθηναίων που δεν είχαν πληρώσει μέχρι τότε φόρον υποτελείας σε κάποιον κατακτητή, αναγκάζεται να καταφύγει στον Πόρο κυνηγημένος από τους πολιτικούς αντιπάλους (άλλος ένας αυτοεξόριστος στην Αρχαία Ιστορία, όπως τη διδασκόμαστε στα σχολεία: όλοι όσοι έχουμε για φωτεινά παραδείγματα πέθαναν στη ξενιτιά ή στην πόλη τους αλλά όχι και με τόσο φυσικό θάνατο, με εξαίρεση χρυσή τον καλοζωιστή και διπλωμάτη Σοφοκλή). Εκεί αυτοκτονεί, ικέτης στο ναό του Ποσειδώνα.

 

Ως θέατρο εν θεάτρω ο καλός σκηνοθέτης, μεταφραστής, ποιητής της σκηνής και της ζωής, ο Χριστόφορος Χριστοφής βάζει έναν θιασάρχη-χρυσή μετριότητα να πηγαίνει στον Πόρο για να προβάρει με έναν μαθητή του το κύκνειο άσμα ενός άσπονδου φίλου του που αυτοκτόνησε. Η χωριάτα οικονόμος είναι καταλυτικός παράγοντας στην εκρηκτική σχέση, αφού επέχει θέσιν Χορού στην αρχαία τραγωδία και διευκολύνει την τελική λύση ως από μηχανής θεός.

 

Αριστουργηματικό κείμενο, πληθωρικό, βερμπαλιστικό αλλά διόλου «φιλολογικό», ζωντανό κι επίκαιρο. Με ελάχιστες περικοπές θα μπορούσε να παιχτεί επάξια για μια ολόκληρη σαιζόν τουλάχιστον σε κεντρικό αθηναϊκό θέατρο.

 

Στο «Βρυσάκι» το απολαύσαμε στη δροσερή αυλή ως αναλόγιο νιώθοντας ως τυχεροί Αθηναίοι που τους καλούν σε λογοτεχνική βραδιά χωρίς τέιον, αλλά με τα κουνούπια να σφυρίζουν πάνω από την κληματαριά και τη Ρωμαϊκή Αγορά στο βάθος να σφύζει από τα φλας των τουριστών και τις απαραίτητες σέλφι. Καθόλου ναρκισσιστικό το κείμενο διερευνά την παθογένεια της λεγομένης μεσογειακής ανθρωποκεντρικής εγωκεντρικής νοοτροπίας που με τη μορφή της μωροφιλοδοξίας-ματαιοδοξίας και του άρρωστου ανταγωνισμού ευθύνεται για όλα τα δεινά που μας πλήττουν από την Αρχαιότητα έως σήμερα.

 

Μου άρεσε αυτό που άκουσα. Ανοίγει την όρεξη να το ξαναδιαβάσεις σε μορφή βιβλίου και να το δεις ανεβασμένο στο θέατρο κανονικά, με κοστούμια, μουσικές, φωτισμούς και προ πάντων μεγάλες ερμηνείες σημαντικών ηθοποιών. Γιατί σε αυτούς απευθύνεται και με αυτούς δουλεύει πάντα ο καλός σκηνοθέτης Χριστόφορος Χριστοφής.

 

Στο αναλόγιο αυτό τη σκηνοθετική επιμέλεια την είχε ο συν-πρωταγωνιστής Παναγιώτης Γεωργούλας.

 

Όλοι οι συντελεστές εξαίρετοι και θαυματουργοί:

Δραματουργική Διδασκαλία: Χριστόφορος Χριστοφής

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Παναγιώτης Γεωργούλας

Σύμβουλος Κίνησης: Έρση Πίττα

Μουσική: Μανώλης Βλοϊτός

Ερμηνεύουν: Γιάννης Παπαθύμνιος

                     Κωνσταντίνα Σπάθη Καρρέρ

                     Παναγιώτης Γεωργούλας.

Με το καλό να το ξαναδούμε, να το απολαύσουμε και να εμπεδώσουμε τα βαθιά νοήματά του!!!

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

 

Info:

http://www.vryssaki.gr/news.php?cat_id=1%20&news_id=396

 

http://www.vryssaki.gr/main.php?cat_id=1

”Οι Ρήτορες”

του Χριστόφορου Χριστοφή

Στα πλαίσια του Athens Fringe Live 2017 το Βρυσάκι φιλοξενεί τη θεατρική παράσταση “Οι Ρήτορες”.

Οι Ρήτορες του Χριστόφορου Χριστοφή παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα  με τον αείμνηστο Χρήστο Τσάγκα και την Όλγα Τουρνάκη σε σκηνοθεσία του συγγραφέα καλοκαίρι του 1999. Το έργο αυτό , ειρωνικό δράμα , είναι κατ αρχήν εμπνευσμένο από την βιογραφία του Πλούταρχου για τον ρήτορα Δημοσθένη ,ο οποίος ήταν υπέρμαχος της Αθηναϊκής δημοκρατίας την εποχή όπου μεγάλωνε επικίνδυνα η επιρροή των Μακεδόνων στην νότια Ελλάδα …Το έργο εξελίσσεται στο Πόρο στην σύγχρονη Ελλάδα όπου με αφορμή ένα τελευταίο έργο ενός εξαφανισμένου δραματουργού , δύο ηθοποιοί κάνουν μία πρώτη πρόβα στη βεράντα ενός νησιωτικού σπιτιού. Η κύρια που τους φιλοξενεί είναι καταλύτης στις καταστάσεις που περιγράφονται όπου παρόν και παρελθόν μπερδεύονται μαζί με την ιστορία της Ελλάδος  διαχρονικά. Μια πρόβα μες στο καλοκαίρι… Ένα Σκηνικό Αναλόγιο  για δύο βράδια κάτω από την Ακρόπολη , στον Χώρο Τέχνης και Δράσης  Βρυσάκι , στην Πλάκα , 19 και 20 Ιουνίου 2017.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Δραματουργική Διδασκαλία: Χριστόφορος Χριστοφής

Σκηνοθετική Επιμέλεια: Παναγιώτης Γεωργούλας

Σύμβουλος Κίνησης: Έρση Πίττα

Μουσική: Μανώλης Βλοϊτός

Ερμηνεύουν: Γιάννης Παπαθύμνιος

Κωνσταντίνα Σπάθη Καρρέρ

Παναγιώτης Γεωργούλας

Πληροφορίες:

Ημερομηνίες: 19 – 20 Ιουνίου 2017

Ώρα: 21.30

Διάρκεια: 1.30 ώρα

Είσοδος: 10 ευρώ και 5 ευρώ (φοιτητικά, ατέλειες και ανέργων)

Κρατήσεις/Πληροφορίες: 210 3210179 (ώρες: 12 – 8μ.μ.)

Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης και Δράσης. Βρυσακίου 17, Πλάκα.