Από τον ποιητή και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Περισσή γνώση και γλαφυρός ρυθμός σε αυτό το άκρως κατατοπιστικό πόνημα του ερευνητή και μελετητή Γεωργίου Τ. Καρρέρ (υιού του μουσουργού Παύλου Καρρέρ – για τον οποίο έχει εκπονηθεί σχετική, βραβευμένη μονογραφία από την Αύρα Ξεπαπαδάκου). Ο Παλαμάς και η Ζάκυνθος, ήταν ό,τι για τον Κάλβο η μυθική Ελλάδα (από την οποία αποσπάστηκε μικρός και την ταύτισε με τη μητέρα του). Η ιμπρεσσιονιστική ανάμνηση του Κωστή Παλαμά από την καταπράσινη «Χαρτένια Ζάκυνθο» των ποιητών και των συγγραφέων της στοιχειώνει επίμονα το έργο του θυμίζοντας τον καβαφικό στίχο «Τα είδα αλήθεια μια στιγμή σαν πρωτοστάθηκα…» (από το ποίημα «Θάλασσα του πρωιού»).

 

Γράφει ο εμβριθής μελετητής Γεώργιος Τ. Καρρέρ (στη σελ. 13): «Τα βιώματα της τρυφερής παιδικής ηλικίας είναι συνήθως τα περισσότερο ισχυρά κι επίμονα. Είναι βιώματα που εξιδανικεύονται με την πάροδο του χρόνου, όταν η ζωηρότητα της εικόνα αρχίζει να ξεθωριάζη… Έτσι και για τον Παλαμά, η εικόνα της φυσικής ομορφιάς της Ζακύνθου αρχίζει ν’ αποκτά με τον καιρό μια διάσταση ονειρική, που φανερώνεται συχνά μέσα στα έργα του. Η ανάμνηση του ονείρου αυτού μετατρέπεται βαθμιαία σε ιδέα, ιδέα που περνάει πολλές φορές μέσα από την ποιητική του έμπνευση, σαν καρπός τής απέραντης ψυχικής ευαισθησίας που τον διακρίνει. Παράλληλα, η ιδεατή εικόνα της Ζακύνθου συντηρείται κι ανανεώνεται μέσα από τις αδιάκοπες μελέτες του. Σύντομα ο Παλαμάς θα γνωρίση, θα εκτιμήση και θ’ αγαπήση το έργο των Ζακυνθινών και πεζογράφων, τη «χαρτένια Ζάκυνθο», όπως την ονομάζει…».

 

Πιο κάτω παραθέτει ένα απόσπασμα από τη σελ. 101 της β’ έκδοσης του τόμου που συνέγραψε ο φιλόσοφος Κωνσταντίνος Τσάτσος για τον Παλαμά:

«… Η φύση, μόλις την κοιτάξει, παίρνει την απόσταση της ανάμνησης. Ίσως όχι αμέσως, αλλά μόνον όταν κάτι του γίνει ανάμνηση, συγκινεί την έμπνευσή του. Γι’ αυτό και οι περιγραφές του είναι αποσπασματικές, κρατούν μερικές υποβλητικές λεπτομέρειες, και οι άλλες χάνονται σα μέσα σ’ ένα σύννεφο…».

 

Ειρρήσθω εν παρόδω ότι στα χέρια τού Γεωργίου Τ. Καρρέρ βρίσκεται ικανός αριθμός ανέκδοτων επιστολών τού Κωστή Παλαμά, που μπορεί να «είδε» ένα εκατομμύριο ανθρώπους στην κηδεία του, μοιάζει όμως σήμερα σα να έχει κάπως παραμεληθεί από τον ακαδημαϊκό κόσμο. Ακούτε αξιοσέβαστοι Κύριοι Ακαδημαϊκού του Ιδρύματος Κώστα και Ελένη Ουράνη; Νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να δει το φως και αυτή η συλλογή επιστολών. Για το καλό της Επιστήμης, της Αλήθειας, μα πάνω απ’ όλα για την Ελλάδα και τη γλώσσα της που τόσο λάτρεψε ο Κωστής Παλαμάς και την υπηρέτησε ακόμα και με το θάνατό του στα σκοτεινά χρόνια της Γερμανικής Κατοχής, με τον Άγγελο Σικελιανόνα είναι ο ένας από τους γίγαντες του Πνεύματος που σήκωσε το φέρετρό του… Ένας άλλος γίγαντας της Λογοτεχνίας και της άνευ όρων και ορίων αναζητήσεως της Αλήθειας, ο Νίκος Καζαντζάκης είπε μετά το θάνατο του Σικελιανού το χαρακτηριστικό εκείνο: «Τώρα η Ελλάδα άδειασε». Δεν στερούμεθα γιγάντων σήμερα. Πόρων και προβολή των έργων τους αναζητούμε, εναγωνίως…

 

Ο τίτλος τού επομένου  βιβλίου υπό Γεωργίου Τ. Καρρέρ είναι : «Νίκος Καμπάς, Φίλτατε Κωστή…». Περιλαμβάνει τα γράμματα του Νίκου Καμπά στον Κωστή Παλαμά, 1877-1889. Εισαγωγή, επιμέλεια και σχόλια: Γεώργιος Καρρέρ. Πρόκειται για το σύνολο των γραμμάτων που έγραψε ο Νίκος Καμπάς προς τον φίλο και συγκάτοικό του Κωστή Παλαμά από την Αθήνα αρχικά κι’ αργότερα από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου όπου τελικά εγκαταστάθηκε. Περιλαμβάνουν πολύτιμα στοιχεία για την φιλολογική ζωή και τους φιλολογικούς νεοσσούς της εποχής, όπως οι Γαβριηλίδης, Τριαντάφυλλος, Δροσίνης, Στρατουδάκης Κόκκος, Στρατήγης και άλλοι και ακόμη για τα ποιητικά πρωτόλεια και των δύο φίλων. Περιλαμβάνει ακόμη στοιχεία για την έκδοση της μοναδικής ποιητικής συλλογής του Καμπά (Στίχοι) που κυκλοφόρησε το 1880.

 

Παρακαλώ την επίσημη Πολιτεία, την Ακαδημία Αθηνών, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Εθνική Εταιρεία των Ελλήνων Λογοτεχνών, το Ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη, το Ίδρυμα Πέτρου Χάρη,  τους σημαντικούς μας εκδοτικούς οίκους να στέρξουν όπως δούμε ακόμα ένα εκδοτικό και τυπογραφικό διαμάντι που θα φωτίσει την ταραγμένη σκοτεινή, αντιπνευματική εποχή μας. Πού είσαι Άγγελε Σικελιανέ με το «Πνευματικό Εμβατήριο» σου;

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

 

info:

 

https://www.perizitito.gr/product/o-kostis-palamas-kai-i-zakynthos-karrer-georgios/isbn-9786185011710/id-257229.html

 

https://www.ebooks.gr/gr/%CF%83%CF%85%CE%B3%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B5%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%81-%CE%B3%CE%B5%CF%89%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-109220

 

http://www.kavafis.gr/poems/content.asp?id=14&cat=1