στην ομώνυμη παράσταση «ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ – Σαν άστρο» τού Θεάτρου Τέχνης επί της οδού Φρυνίχου 14.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Τού χρόνου τέτοια εποχή που θα συνεδριάζει η Επιτροπή Θεάτρου για τα επόμενα Βραβεία KOYN, που απονέμει κάθε χρόνο η ΈΝΩΣΗ ΚΡΙΤΙΚΩΝ ΘΕΑΤΡΟΥ, θα προτείνω ευθαρσώς κι αιτιολογημένως να βραβευτεί η εκπληκτική αναγεννησιακή καλλιτέχνις ΒΕΡΟΝΙΚΑ ΔΑΒΑΚΗ για την πολυσύνθετη ερμηνεία της στην δυσχερή ενσάρκωση ενός μύθου, της μοναδικής κι ανεπανάληπτης Μαρίκας Νίνου, που την είχε δραματοποιήσει και ο Κώστας Φέρης στην ταινία του «Ρεμπέτικο» με την χιλιοτραγουδισμένη μουσική τού αθάνατου Σταύρου Ξαρχάκου, βασισμένη στους λυρικότατους στίχους που φιλοτέχνησε αριστοτεχνικά ο Νίκος Γκάτσος.

Η Μαριάννα Κάλμπαρη δεν είναι απλώς μια επιτυχημένη πολιτιστική διαχειρίστρια αλλά και μια επίμονη σκηνοθέτις που φωτίζει με απρόβλεπτο και διαλλακτικό τρόπο πασίγνωστα αριστούργημα τού διεθνούς κι ελληνικού ρεπερτορίου.

Σε αυτή την παράσταση υπερβαίνει εαυτήν, γιατί γράφει, διδάσκει από σκηνής, δραματουργεί, σκηνοθετεί κι ενορχηστρώνει ένα πολυεπίπεδο μουσικό θέαμα που σπάνια βλέπουμε σε σκηνές τού «ποιοτικού θεάτρου».

Τέλεια διανομή. Διαλεχτοί ολικοί καλλιτέχνες μεγαλουργούν με την μεγίστη απλότητα, χαρακτηριστικό ευφυίας.

Ξεχώρισα τον πολλά υποσχόμενο και ταχέως ανερχόμενο στο καλλιτεχνικό στερέωμα Δημήτρη Μαγγίνα στον ρόλο του φουστανελά συζύγου τής Μαρίκας Νίνου.

Αλλά και η Ευγενία Αποστόλου διέπρεψε ως Σωτηρία Μπέλλου (ρόλος απαιτητικότατος, σχεδόν ακατόρθωτος).

Ο Μάνος Στεφανάκης φώτισε με την ευγενική ευπλαστότητά του την πρωτεϊκή μεταμορφωσιμότητα που απαιτήθηκε από την σκηνική οικονομία.

Κορυφαίος πολυκαλλιτέχνης ο Γιάννος Περλέγκας, ως Τσιτσάνης, αλλά και ως συνεργάτης στην δραματουργία-σκηνοθεσία, ως μουσικός επιμελητής, ως παθιασμένος άνθρωπος-ορχήστρα.

Έχουμε μεγάλους καλλιτέχνες διεθνούς βεληνεκούς και κύρους. Η Ελλάδα μας λάμπει πάντα στον χώρο του παγκόσμιου ουμανιστικού πολιτισμού. Τώρα που οι δημοκρατικές ελευθερίες βάλλονται και ο πόλεμος απειλεί τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα, η ιστορία τού ελληνικού τραγουδιού από τις αρχές του εικοστού στις δύο πρώτες δεκαετίες τού εικοστού πρώτου αιώνα είναι το κατάλληλο εκπαιδευτικό πεδίο για να μορφωθούν και να αξιοποιηθούν οι δημιουργοί παρόντος και μέλλοντος.

Ας μην μεμψιρούμε λοιπόν κι ας εργαζόμεθα. Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΤΡΩΣΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΜΑΣ ΤΗΝ ΓΗ.

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

ΘΕΑΤΡΟ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΡΟΛΟΥ ΚΟΥΝ

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ-ΜΑΡΤΙΟΣ 2022

Φρυνίχου 14, ΠΛΑΚΑ

 

«ΜΑΡΙΚΑ ΝΙΝΟΥ – Σαν άστρο»

 Πρεμιέρα

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου

 

Προπαράσταση με γενική είσοδο 10 ευρώ την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου.

 

Προπώληση: https://www.viva.gr/tickets/theater/festivalmarika-ninou-sanastro

 

Μια θεατρική παράσταση με ζωντανά ρεμπέτικα τραγούδια αλλά και χορό-ακροβασία, που ξετυλίγει το νήμα της σύντομης και πολυτάραχης ζωής της ακροβάτισσας που έγινε μεγάλη λαϊκή τραγουδίστρια: της Μαρίκας Νίνου αλλά και ίδιας της εποχής της, κατά τη διάρκεια της οποίας πρόλαβε να αναπτυχθεί , να εδραιωθεί αλλά και να ξεκινήσει να παρακμάζει το αυθεντικό ρεμπέτικο τραγούδι.

 

Η αρμένικης καταγωγής Μαρίκα Νίνου γεννήθηκε εκατό χρόνια πριν, το 1922, πάνω σε ένα καράβι με το οποίο φυγαδεύτηκαν πρόσφυγες από την καιόμενη Σμύρνη. Πέθανε μόλις το 1957. Μετά τον Εμφύλιο, σε μια Ελλάδα που αναζητούσε ταυτότητα αλλά και εκτόνωση, η Μαρίκα Νίνου υπήρξε  μια από τις λίγες γυναίκες που διεκδίκησαν και κατέκτησαν τη θέση τους στο ανδροκρατούμενο ρεμπέτικο πάλκο.

Μέσα στα επτά χρόνια της καριέρας της ως λαϊκής τραγουδίστριας, η Νίνου πρόλαβε όχι μόνο να συνεργαστεί με σπουδαίους συνθέτες και να πει αξέχαστα τραγούδια -από τα «Καβουράκια» και την «Ταμπακιέρα» μέχρι το «Τί σήμερα τί αύριο τί τώρα» – αλλά και να δημιουργήσει έναν ολόκληρο μύθο γύρω από την ερμηνευτική ικανότητα και τη μνημειώδη σκηνική της παρουσία, που ήταν πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού της εποχής. Όμως και η συνεργασία της με τον Βασίλη Τσιτσάνη μυθοποιήθηκε όσο καμμιά άλλη, συμβάλλοντας στη γέννηση ενός  πρώιμου “star system” που χτίστηκε σιγά-σιγά μέσα από τις ρεκλάμες, τις ειδήσεις και τις φήμες στις «κοσμικές» στήλες των εφημερίδων, τις μαρκίζες έξω από τις κοσμικές ταβέρνες. Η ελληνική κοινωνία άλλαζε και μαζί άλλαζαν και οι κανόνες του παιχνιδιού στο πάλκο, στη δισκογραφία, στο ίδιο το λαϊκό τραγούδι.

 

Σήμερα το ρεμπέτικο και τα ήθη του ανήκουν πιά στο παρελθόν. Όμως τραγούδια του Τσιτσάνη, του Παπαϊωάννου, του Χιώτη και άλλων σημαντικών συνθετών της εποχής παραμένουν ζωντανά μέσα από τις ανεπανάληπτες ερωτικές και μόρτικες ερμηνείες της Μαρίκας Νίνου, που ξεσηκώνουν μέσα μας τον αιώνιο ελληνικό καημό, εκείνη τη βαθιά νοσταλγία για όσα ζήσαμε ή όσα θα θέλαμε να είχαμε ζήσει.

 

«Η Μαρίκα Νίνου, με την περιπετειώδη της ζωή, τους εραστές της, με τις βαθιές, προσωπικές καταστροφές της, σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής λαϊκής μουσικής σε μια νέα φάση. Ατμοσφαιρική, μυθώδης, ερωτική, ερμηνεύτρια τραγουδιών που σημαδεύουν για πάντα τη νεοελληνική εποποιΐα, στην ταβέρνα του Τζίμυ, δεκαετίες πριν, διαμορφώνει ένα ολόκληρο μουσικό ρεύμα που αργότερα θα αναγνωριστεί ως μια συνιστώσα της γνήσιας, σχεδόν καταφατικής φύσης που χαρακτηρίζει αυτόν τον μεσογειακό, ανατολίτικο κόσμο»

Μάνος Χατζιδάκις

 

Η παράσταση χρησιμοποιεί μια πρωτότυπη φόρμα που συνδυάζει τη ζωντανή μουσική και το τραγούδι με τη δραματοποιημένη αφήγηση και το χορό-ακροβασία.

 

Η δραματουργία, με άξονα γνωστά και λιγότερο γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια που ερμηνεύονται επί σκηνής, ζωντανεύει μια εποχή που χάθηκε μαζί με τα ήθη και τους πρωταγωνιστές της, μέσα από  πρωτότυπα κείμενα αλλά και αυθεντικές γραπτές ή προφορικές μαρτυρίες, συνεντεύξεις, επιστολές της ίδιας της Μαρίκας, των οικείων της, των συνεργατών της αλλά και προσφύγων από τη Σμύρνη, γνωστών και λιγότερο γνωστών καλλιτεχνών, συναδέλφων, φίλων και «εχθρών» της Μαρίκας Νίνου και όλου εκείνου του κόσμου που σήμερα συνηθίζουμε να αποκαλούμε ρεμπέτικο.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

 

Δραματουργία- Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη

Συνεργάτης στη Δραματουργία-Σκηνοθεσία: Γιάννος Περλέγκας

Πρωτότυπα κείμενα: Μαριάννα Κάλμπαρη

Μουσική Επιμέλεια: Γιάννος Περλέγκας

Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Χουλιάρα

Χορογραφία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

Σχεδιασμός φωτισμών: Τάσος Παλαιορούτας

Μουσική Διδασκαλία: Αυγερινή Γάτση, Στράτος Γκρίτζαλης

Ενορχήστρωση: Αυγερινή Γάτση, Στράτος Γκρίτζαλης, Γιάννος Περλέγκας,          Μπάμπης Παπαδημητρίου

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Πίνα Κούλογλου, Μαριλένα Μόσχου

Εκτέλεση Παραγωγής: Μαριλένα Μόσχου

 

Βοηθός Σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Τζίνα Ηλιοπούλου

Κατασκευή κοστουμιών: Σάλι Αλάραμπι, Ευαγγελία Τσιούνη

Σχεδιασμός κομμώσεων: Θωμάς Γαλαζούλας

Κατασκευή σκηνικού: Νίκος Δεντάκης

 

Φωτογραφίες: Alex Kat

Video-trailer: Μιχαήλ Μαυρομούστακος

 

Με την υποστήριξη του Onassis Culture

 

Παίζουν (αλφαβητικά):

Ευγενία Αποστόλου, Βερόνικα Δαβάκη, Δημήτρης Μαγγίνας, Γιάννος Περλέγκας, Μάνος Στεφανάκης

 

Μουσικοί επί σκηνής:

Αυγερινή Γάτση (πιάνο, ακορντεόν)

Στράτος Γκρίτζαλης (μπουζούκι)

Μπάμπης Παπαδημητρίου (κιθάρα, μπουζούκι, μπαγλαμάς)

Γιάννος Περλέγκας (κιθάρα, πιάνο, μπουζούκι, μπαγλαμάς)

 

Χορός-ακροβασία: Χριστίνα Σουγιουλτζή

 

 

ΗΜΕΡΕΣ-ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ-ΤΙΜΕΣ:

Χώρος:            Θέατρο Τέχνης-Φρυνίχου 14, Πλάκα.

Παραστάσεις: Τετάρτη και Κυριακή, απογευματινή στις 7μ.μ.

Πέμπτη, βραδινή στις 9μ.μ.

Παρασκευή και Σάββατο, βραδινή  στις 8μ.μ.

 

Ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων:

Τηλεφωνικές κρατήσεις-πληροφορίες:

πρωΐ:  Δευτέρα-Παρασκευή (10-1μμ) :210-3228706

απόγευμα: Δευτέρα-Κυριακή (5-10μμ): 2103222464

 

Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος 18 ευρώ, μειωμένο 14 ευρώ, ατέλεια 5 ευρώ

Κάθε Τετάρτη γενική είσοδος 14 ευρώ

 

Φωτογραφίες σε υψηλή ανάλυση

https://www.dropbox.com/s/dy4e0fa3zhd9fjj/wetransfer_2022-01-23_1029.zip?dl=0