μια κωμωδία της bijoux de kant σε κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη.

%ce%b1%ce%bc%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%b5%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%bffaust

 

 

 

από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα.

Σε αυτό το θέατρο τα τελευταία χρόνια βλέπω μόνο ποιοτικές παραστάσεις. Με κορυφαίο πρωταγωνιστή τον Αλέκο Συσσοβίτη και συμπράττοντας με μεγάλα ονόματα του Ελληνικού μας Θεάτρου, όπως η Ρούλα Πατεράκη κι η Μάνια Παπαδημητρίου, βλέπω  πρωτότυπα, άγνωστα εν πολλοίς κείμενα, ή πρωτοπόρες δραματοποιήσεις τους, σε έναν τόνο νουάρ και με αισθητή απόκλιση προς το θεατρικώς αιρετικόν, εκπλήσσομαι και παρακολουθώ με κομμένη την ανάσα παραστάσεις, όπως η «Κραυγή» (Αλέκος Συσσοβίτης – Μάνια Παπαδημητρίου) ή τώρα «Αμάραντα» σε μια υπέροχη σκηνοθεσία, μέσα σε έναν απολύτως αληθοφανή σκηνικό διάκοσμο, όπου δραματοποείται και εικονοποιείται ως λειτουργικό δράμα (stationen drama) η ζωή των μπουλουκτσήδων στην Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα.

            Μαύρη κωμωδία από την bijoux de kant σε κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη εικονογραφημένη από τον Κωνσταντίνο Σκουρλέτη που υπογράφει τα σκηνικά και την Χριστίνα Θανασούλα που υπογράφει τους φωτισμούς. Σκηνοθέτης ο Γιάννης Σκουρλέτης και παίζουν οι εξαίρετοι

Ηθοποιοί:

Αλέκος Συσσοβίτης
Μαρία Πανουργιά
Μπέττυ Βακαλίδου
Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΈΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΣΦΡΙΓΗΛΟ, ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΤΟΝΤΑΙ τής ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ, τής ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, τής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ και τής ΙΣΟΤΗΤΑΣ τών ανθρώπων απανταχού τής Γης.

ΔΕΙΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ  ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ. Μέσα από το μαύρο αναδύεται η χαρά της ζωής και μέσα από την πιο γκρίζα συννεφιά η ΑΙΩΝΙΑ ΑΝΑΤΟΛΗ μιας καινούργιας μέρας για την Ανθρωπότητα.

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

INFO:

http://www.faust.gr/%CE%B1-%CE%BC-%CE%AC-%CF%81-%CE%B1-%CE%BD-%CF%84-%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-bijoux-de-kant/

Έργο:
α μ ά ρ α ν τ α
μια κωμωδία της bijoux de kant σε κείμενα Παύλου Μάτεσι και Γλυκερίας Μπασδέκη

Ηθοποιοί:
Αλέκος Συσσοβίτης
Μαρία Πανουργιά
Μπέττυ Βακαλίδου
Αλέξανδρος Παπαϊωάννου

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: 
Γιάννης Σκουρλέτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ηλέκτρα Ελληνικιώτη
Σκηνογραφία: Κωνσταντίνος Σκουρλέτης
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Βοηθός σκηνογράφου: Νίκος Παπαδόπουλος
Επικοινωνία: Άρης Ασπρούλης

Παραστάσεις:
Από 22 Δεκεμβρίου 2016
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21.00
Κυριακή 19.00
(εκτός από τις 24 & 31 Δεκεμβρίου)

Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 12€
Φοιτητικό, ανέργων: 10€
Ατέλειες: 5€

Προπώληση:
Viva

ΑΠΟ 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ & ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 21:00
ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΙΣ 19:00

Ο Μέμος (Αλέκος Συσσοβίτης)  ένας περιφερόμενος μπουλουκτζής, έχει μόλις κηδέψει τον για χρόνια συνεργάτη και σύντροφό του Στάμο (Αλέξανδρος Παπαϊωάννου). Μην έχοντας συνέλθει ακόμα από την πρόσφατη απώλεια, προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του για να ανέβει στη σκηνή και να παίξει για πρώτη φορά μόνος. Μαζί του, αυτή την παράξενη και ταραγμένη νύχτα, στο παρασκήνιο του τσίρκου, βρίσκεται και η Μερόπη (Μαρία Πανουργιά), πρώην σύζυγος του Στάμου και άσπονδη φίλη του Μέμου. Μια παράξενη βουή πλησιάζει, το κοινό είναι ταραγμένο και η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα (Μπέττυ Βακαλίδου) αφηγείται τους θανάτους της έναν προς ένα, λίγο προτού βγει ο Μέμος στη σκηνή.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Στα «Αμάραντα» παρακολουθούμε ένα θίασο ζώντων και νεκρών στην έσχατη παράστασή τους: ο Μέμος, ο Στάμος, η Μερόπη, η νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα λίγο πριν τους φάνε τα σκυλιά.

Με υλικά όλα εκείνα τα θεμελιώδη συστατικά που συνθέτουν τα θεατρικά σύμπαντα του Παύλου Μάτεσι και της Γλυκερίας Μπασδέκη, η bijoux de kant επιχειρεί τη δημιουργία του εθνικού μας πορτρέτου: φαιδροί, βαρυπενθούντες, από χρόνια πεθαμένοι και πεινασμένοι φτωχοδιάβολοι, που προσπαθούν να αναπαραστήσουν τα συντρίμμια του εαυτού τους.

Ένας αποτυχημένος μπουλουκτζής, ο Μέμος, μια τρομοκρατημένη γυναίκα, η Μερόπη: άνθρωποι που δεν πονούν καθόλου ή πονούν πολύ, δεν φοβούνται καθόλου ή φοβούνται υπερβολικά, πρόσωπα χωρίς ξεχωριστή ατομικότητα που εκπροσωπούν κοινωνικούς ρόλους και ψυχισμούς αρχετυπικούς. Και δίπλα τους ο νεκρός μπουλουκτζής Στάμος και η πολλάκις νεκρή καλλιτέχνις Αντώνα: πλάσματα μυθολογικά, σε επικοινωνία με αόρατες δυνάμεις και αγγέλους.

Με τα όρια ανάμεσα στην πραγματικότητα και στην Τέχνη να απουσιάζουν, ακριβώς όπως και τα όρια μεταξύ ζωής και θανάτου, τα «αμάραντα» συμβαίνουν στο παρασκήνιο ενός τσίρκου. Όμως ο κόσμος της παράστασης δεν επιθυμεί να είναι λογικός, αλλά υπερ-λογικός, να έρχεται από την προϊστορία και τα παραμύθια και να καταλήγει σε αινιγματικές πράξεις βίας και θανάτου που έχουν χαρακτήρα τελετουργικό. Οι πράξεις αυτές, παρά τη σκληρότητά τους εκπέμπουν μια περίεργη ομορφιά, που τελικά λυτρώνει.

 

ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Mόνο ως κωμωδία αντέχεται το βαθύ αυτό δράμα τσίρκου που έγραψαν ο Μάτεσις και η Μπασδέκη, και μαζί και χώρια. Όλοι πεινάνε σ’ αυτή την κωμωδία που θα μπορούσε να είναι και θρηνητικός κομμός της αειπαρθένου Ελλάδος. Mια πείνα που πέφτει σαν επιδημία στο στοιχειωμένο αυτό μπουλούκι φέρνοντας γέλια έως δακρύων. Ζωντανοί και νεκροί, θεατρίνοι και θεατές πάντα αμάραντοι και δαφνοστεφείς -πάντα προς την νίκην.

Αγάπησα πολύ τον Μέμο, τον Στάμο, την Μερόπη, την νεκρή καλλιτέχνιδα Αντώνα. Κι ακόμη πιο πολύ αυτά τα λυσσασμένα σκυλιά που πεινάνε σα χώρα.

– Έπρεπε να γελάσω μαζί τους για να μην κλάψω μόνος μου.
Γιάννης Σκουρλέτης