του Χρήστου Λιακόπουλου στη «Φάμπρικα»

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

 Στα χνάρια του ποιητικότατου «Αντίνοου» κατά Φερνάντο Πεσσόα, ο Χρήστος Λιακόπουλος φιλοτεχνεί μία σκηνική βιογραφία του φιλέλληνα αυτοκράτορα Αδριανού, με πολλή γνώση, μεράκι κι επιμονή στη λεπτομέρεια. Βοηθούντος του παρουσιαστικού του, με λιτά σκηνικά μέσα (υπέροχη η καρέκλα-θρόνος) και με ατμοσφαιρικούς φωτισμούς που τονίζουν τη δραματικότητα των στροφών στη ζωή ενός μεγαλειώδους ιστορικού προσώπου, ο ηθοποιός και δημιουργός Χρήστος Λιακόπουλος, αν είχε προσθέσει τουλάχιστον ακόμα ένα πρόσωπο επί σκηνής (τον Αντίνοο, ή το φάντασμά του) θα προσέγγιζε ιδιοφυώς το «Ολικό Καλλιτέχνημα» (Gesamtkunstwerk).

Όμως κι αυτό που επέτυχε μέχρι τώρα δεν είναι καθόλου λίγο. Μεγάλη δόξα, τιμή για την Ελλάδα και τους ήρωές της. Ειδικά σ’ εκείνους που είχαν Ελληνική Παιδεία και λάτρεψαν αυτά τα χώματα κι αυτόν τον υπέροχο ουρανό περισσότερο από τους αυτόχθονες… (από κάποιους-κάποιους, τέλος πάντων).

Η Κρίση γέννησε ανεργία, φτώχεια, κλείσιμο θεάτρων, βαρύγδουπα σχήματα διελύθησαν εις τα εξ ων συνετέθησαν. Όμως ανέδειξε κι άλλους χώρους, μικρούς, μυστικούς, υπόγειους, με έναν ή δύο το πολύ ιερουργούς, που αναζητούν διακαώς τα σημάδια μιας καινούργιας Ηλιοφάνειας-Αναγεννήσεως προκαλώντας την ομοιοπαθητικώς.

Δεν χρειάζονται πολλά αντικείμενα. Ένα κερί αρκεί. Μήτε μουσικές. Ούτε καν video-art. Μόνε η φωνή του ηθοποιού και ο Λόγος. Εκείνον που ξεχάσαμε στις ζαλισμένες δεκαετίες της ψευδαισθητικής-παραισθητικής αφθονίας που προηγήθηκαν του ξεπεσμού μας. Ας επανέλθουμε στα ουσιώδη. Ο πολιτισμός μέσα από πέντε φράσεις και δέκα παλικαριές διασώθηκε. Η γενναιότητα δεν χρειάζεται χρήμα. Κι ενδεχομένως το χρήμα να στομώνει κάθε αληθή δημιουργικότητα εις όφελος της παραγωγικότητος (εκεί όπου οι αριθμοί ευημερούν πάνω από το πτώμα της Ευτυχίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης).

Ο Αδριανός ήταν από τους τελευταίους αυτοκράτορες της γηραιάς Ρώμης που κράτησε άσβεστο το Φως της Ελπίδας. Το ίδιο κι ο διάδοχός του Μάρκος Αυρήλιος. Και οι δύο είχαν σαν δάσκαλο τον λόγιο και ποιητή Ηρώδη Αττικό. Όμως αυτό δεν το ήξερε ο καλός Χρήστος Λιακόπουλος. Η έρευνά του δεν έφτασε μέχρι εκεί. Ίσως σε ένα επόμενο έργο. Θα τον διευκολύνω. Το έχω ήδη γράψει εγώ, με τίτλο «Η αγιάτρευτη αρρώστεια του Ηρώδη του Αττικού» και δεν έχει μέχρι αυτή τη στιγμή δημοσιευτεί. Προλαβαίνετε!!!

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

Info:

http://www.sofokleousin.gr/archives/332875.html

«Αυτοκράτωρ Αδριανός» του Χρήστου Λιακόπουλου στη «Φάμπρικα»

Ένας μονόλογος που αφορά τη ταραχώδη και περιπετειώδη ζωή, του μεγάλου φιλέλληνα και λάτρη του Ελληνικού πνεύματος, αυτοκράτορα Αδριανού, ανεβαίνει στον Τεχνοχώρο ΦΑΜΠΡΙΚΑαπό το γνωστό ηθοποιό Χρήστο Λιακόπουλο.

Πρόκειται για ένα συνδυασμό ιστορικών και φανταστικών γεγονότων που στοχεύει στο να καταδείξει πως όλοι οι άνθρωποι έχουμε τις ίδιες ανάγκες, τους ίδιους φόβους και τις ίδιες επιθυμίες! Και αυτό που επιθυμούμε, μέχρι το τέλος μας, είναι ν’ αγαπηθούμε βαθιά και απόλυτα!

Όπως αναφέρει ο εμπνευστής της παράστασης κ. Χρήστος Λιακόπουλος, η «γνωριμία του» με τον αυτοκράτορα Αδριανό έγινε εντελώς τυχαία. Στο τέλος μιας εκδήλωσης, στο νομισματικό και επιγραφικό μουσείο, όπου βρέθηκε για να διαβάσει κάποια αποσπάσματα από κείμενα που αναφέρονταν στη σχέση του Αδριανού με τον Αντίνοο. Όπως είπε, μετά το πέρας της ανάγνωσης πολλοί εκ των θεατών, τον προσέγγισαν εκφράζοντας το θαυμασμό τους γι αυτή την ξεχωριστή ιστορική προσωπικότητα και του συνέστησαν να μελετήσει περισσότερο γι αυτόν. «Το έκανα» επισημαίνει ο κ. Λιακόπουλος «και ενθουσιάστηκα και απροσδόκητα εμπνεύστηκα, κυρίως από το μυθιστόρημα της Μάργκεριτ Γιουρσεναρ – ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΑΔΡΙΑΝΟΥ».

Ο κ. Λιακόπουλος αναφέρει ότι αισθάνθηκε από την πρώτη στιγμή ότι είχε πολλά κοινά στοιχεία με τον Ανδριανό και στον χαρακτήρα και στον τρόπο που αντιλαμβάνεται τα πράγματα και αυτό ήταν το έναυσμα να αρχίσει να γράφει. Έτσι προέκυψε αυτός ο μονόλογος, ο οποίος επί της ουσίας είναι ένας συνδυασμός ιστορικών γεγονότων και εικόνων που γέννησε η φαντασία του και όπως λέει θα ολοκλήρωναν τον ήρωα του και τη ζωή του.

Ο ίδιος λέει «θεωρώ πως όλοι οι άνθρωποι, είτε αυτοκράτορες, είτε κοινοί θνητοί έχουμε τους ίδιους φόβους, τις ίδιες ανασφάλειες, τα ίδια θέλω και ύψιστος σκοπός μας. Το καταλαβαίνουμε ή όχι είναι να αγαπηθούμε βαθιά και απόλυτα, μέχρι το θάνατο μας».

Ποιος ήταν ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός

Ο Πόπλιος Αίλιος Αδριανός (76μ.Χ – 138μ.Χ) ήταν ένας από τους 5 καλούς αυτοκράτορες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Διέγραψε τα χρέη των πολιτικών προς το κράτος, μοίρασε στους αγρότες κτήματα που οι μεγάλοι ιδιοκτήτες είχαν αφήσει ακαλλιέργητα, αύξησε την ελευθερία των γυναικών, απαγόρευσε να κακομεταχειρίζονται τους δούλους και εξανθρώπισε το νομικό κώδικα. Έχτισε βιβλιοθήκες, υδραγωγεία, λουτρά, ναούς και θέατρα. Ήταν ουμανιστής, βαθύτατα φιλέλληνας και λάτρης του ελληνικού πνεύματος. Αγαπούσε ιδιαίτερα τις διδαχές των στωικών και του επίκουρου. Στην Αθήνα αποπεράτωσε το ναό του Ολυμπίου Διός, κατασκεύασε ένα υδραγωγείο που ύδρευε την πόλη μέχρι το 1930, την μεγάλη βιβλιοθήκη δίπλα στη Ρωμαϊκή Αγορά και επέκτεινε την Αθήνα κατά μήκος του Ιλισού.

Έζησε ένα μεγάλο έρωτα με έναν έλληνα της Κλαυδιόπολης, τον Αντίνοο, ο οποίος κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Νείλο βρέθηκε πνιγμένος σε ηλικία 20 ετών. Ο Αδριανός πόνεσε βαθύτατα, θεοποίησε τον Αντίνοο δίνοντας το όνομά του σε πόλεις, έκοψα μετάλλια με τη μορφή του και παντού στην Αυτοκρατορία κατασκευάστηκαν αγάλματα προς τιμήν του.

Κατά τη διάρκεια του 3ου Ιουδαϊκού Πολέμου αρρώστησε βαριά και στα 62 του χρόνια πέθανε.

ΤΕΧΝΟΧΩΡΟΣ ΦΑΜΠΡΙΚΑ, χώρος πολιτισμού & τεχνών, Μεγάλου Αλεξάνδρου 125 & Ευρυμέδοντος, Κεραμεικός

Στο ρόλο του Αδριανού: Χρήστος Λιακόπουλος

Σκηνοθεσία: Χρήστος Λιακόπουλος, Αναστασία Μαρκουτσά

Φωτισμοί: Αναστασία Μαρκουτσά, Σπύρος Παπαδημητρίου

Κοστούμι: Μίκα Πανάγου

Επιμέλεια μουσικής: Χρήστος Λιακόπουλος

Επεξεργασία ήχου: Σπύρος Αραβοσιτάς

Φωτογραφίες: Γιάννης Βότσαρης

Δημιουργία και επιμέλεια εικαστικών: Τζουλιάνα Νίκα

Κατασκευή κοστουμιού: Βάνια Αλεξάντροβα

Παραστάσεις: Σαβ., Κυρ. 21.00

Διάρκεια παράστασης: 65′

Τιμή εισητηρίου: 10 ευρώ. Για ανέργους, φοιτητές και ατέλειες: 7 ευρώ.

Τηλ.επικοινωνίας: 6931487409