ασκητική2

 

 

 

με τη Θάλεια Αργυρίου στη θέση της Κατερίνας Διδασκάλου, σε επιτυχημένη σκηνοθεσία πάντα του Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική του διεθνούς και παγκόσμιου Δημήτρη Παπαδημητρίου

 ασκητική1

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Είδα και ξαναείδα την επιτυχημένη παράσταση. Εν μέσω Κρίσεως, ο πνευματικός ταγός Νίκος Καζαντζάκης μας οδηγεί προς το Αιώνιον Πυρ των προσωκρατικών, την ανέσπερη Ανατολή, για να ξεμουδιάσουν οι ψυχές μας και να αποφορτισθούμε από κάθε ανασφάλεια, αφού κονταροχτυπηθούμε νοητικώς με το Φάσμα του Θανάτου στα μαρμαρένια αλώνια του Διγενή προκειμένου να δοξάσουμε τη Ζωή και να παλέψουμε για τα πανανθρώπινα ελληνικά ιδανικά της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, της Δικαιοσύνης, της Ισότητας, της Αδελφοσύνης, χωρίς να περιμένουμε κανέναν Γκοντό. Οι προφήτες και οι μεσσίες δίνουν και παίρνουν σε μεταβατικές περιόδους της Ιστορίας, όμως ο πνευματικός άνθρωπος, ο εναργής, οφείλει να παρακάμψει Σειρήνες, Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες, και να σταθεί όρθιος, μαχητής, ανεξάντλητος, με μόνο μέτρο του τον Άνθρωπο και γνώμονα το Άγραφο Δίκαιο. Όλα τα άλλα είναι κουρνιαχτός και «προφάσεις εν αμαρτίαις».

ασκητική3

Αυτές και άλλες παρόμοιες σκέψεις γεννιούνται στο μυαλό του συνδημιουργού θεατή όσο παρακολουθεί αυτή την καλοστημένη τελετουργία, σε μουσική του πανάξιου Δημήτρη Παπαδημητρίου, σκηνοθεσία του σεμνού και διακριτικού Πάνου Αγγελόπουλου, που υπηρετεί το κείμενο με δέος και δεν το βαραίνει με σκηνοθετισμούς και περιττά ψιμμύθια. Τα πανηγυριώτικα στολίδια δεν έχουν θέση στην άψογη σκηνοθεσία του. Η αφαιρετικότητα και το πάθος χαρίζουν στο λόγο του πνευματικού φάρου τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Μαζί με τον Νικήτα Τσακίρογλου, τον αγέραστο τιτάνα της υποκριτικής τέχνης (στα ίχνη πια του Μάνου Κατράκη), η τραγική Θάλεια Αργυρίου, να επιδεικνύει μια τέτοια δεξιοτεχνία που να νομίζεις ότι μιλάει κάτω από μάσκα, σβήνοντας τελείως το εγώ της εις όφελος του κοινού παραστασιακού Καλού.

ΘΑΛΕΙΑΡΓΥΡΙΟΥΑΣΚΗΤΙΚΗ

Περισσότερο αρχετυπική και λιγότερο μεσογειακά πληθωρική από την Κατερίνα Διδασκάλου την οποία αντικατέστησε έδωσε μια λάμψη Έλλης Λαμπέτη στη σκηνή του Θεάτρου Καρέζη (με την οποία εξάλλου συγγένευε χάρη στον χαριτωμένο συριγμό των εκφερομένων από αυτήν «σίγμα»). Η Κατερίνα Διδασκάλου, στον ίδιο ρόλο, έμοιαζε περισσότερο συμπαγής, περισσότερο πληθωρική, περισσότερο ευτυχισμένη που είναι ζωντανή. Η Θάλεια Αργυρίου είναι ένα ποιητικό ον που μπορεί να ερμηνεύσει από αρχαία τραγωδία μέχρι Σαπφώ με εκείνη την αποστεωμένη απλότητα του ψάλτη, που υμνεί τον Κύριο. Σπουδαία ηθοποιός και δασκάλα ήθους, έδωσε στην παράσταση μία επιπλέον εσωτερικότητα, έτσι που προβλήθηκε ο λόγος σε περισσότερες διαστάσεις.

ΑΣΚΗΤΙΚΗΘΑΛΕΙΑΡΓΥΡΙΟΥ

Όλοι τους ήταν υπέροχοι. Ειδικά η Ομάδα Χορού από το «Θέατρο της Ημέρας».

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

info από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο του Θεάτρου Τζένη Καρέζη

http://www.theatrotzenikarezi.com/alphasigmakappaetatauiotakappaeta.html

 

Από 16  Οκτωβρίου  2015 

 Α Σ Κ Η Τ ΙΚΗ του  Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

(Φιλοσοφικό έργο σε θεατρική μορφή)

με τον Νικήτα Τσακίρογλου & την Θάλεια Αργυρίου.

Η επιτυχημένη θεατρική παράσταση , συνεχίζει  για 5η χρονιά την πορεία της, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλου και μουσική του  Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Ας ενωθούμε, ας πιαστούμε σφιχτά, ας σμίξουμε τις καρδιές μας, ας δημιουργήσουμε έναν εγκέφαλο και μιαν καρδιά στη Γης, ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον  αγώνα!

Ν.ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ

Η  τολμηρή απόπειρα παρουσίασης του φιλοσοφικού  έργου, σε δραματική μορφή, κάνει τον θεατή να αποκτήσει μια πρωτόγνωρη, πιο ουσιώδη επικοινωνία με τις μεγάλες αγωνίες και τα ιδανικά του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο λόγος της ”ΑΣΚΗΤΙΚΗΣ”  μας οδηγεί σε άγνωστα μονοπάτια της ανθρώπινης εμπειρίας αποκαλύπτοντας, ταυτόχρονα, πολλές μεταφυσικές αλήθειες. Μας διαπαιδαγωγεί στον αγώνα της ζωής και μας διδάσκει ότι μέσα από τις δυσκολίες και τις αιματηρές μάχες, ο άνθρωπος,  αν δεν φοβηθεί να αντιμετωπίσει τη φθορά του αλλά και το εσωτερικό του μεγαλείο, θα μπορέσει να απαντήσει στα μεγάλα ερωτηματικά της ζωής και να βρει τη λύτρωση.

Το έργο του Νίκου Καζαντζάκη  έχει σημειώσει  ευρεία διάδοση ,έχει βρει βαθιά απήχηση στις ψυχές  των ανθρώπων, από διάφορες  εθνικότητες και ανόμοιες  πολιτικές  και θρησκευτικές πεποιθήσεις.  Eπιβλήθηκε   και καταξιώθηκε στα χρόνια μας, απέκτησε παγκόσμια φήμη και κέρδισε να παραμείνει κλασικό στη ροή των αιώνων.

Η δραματοποίηση φιλοσοφικών έργων, θέτουν μόνο μεγάλα ερωτήματα  και δίνουν ερεθίσματα στους θεατές, να διεισδύσουν πιο  βαθειά και πιο αληθινά στο κείμενοΜέσα από αυτό το φιλοσοφικό  έργο,  εκείνο που αναζητάς ,είναι το φως  και μέσα από  την αναζήτηση αυτή  βρίσκεις με ελεύθερη βούληση, το βασικό σου στόχο, την απόλυτη ελευθερία.
                                                                                                                                                                                  Πάνος   Αγγελόπουλος
Πολιτιστικός οργανισμός
SOUND & PICTURE THEATRE PRODUCTION

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Α Σ Κ Η ΤΙ Κ Η  του  Ν. Καζαντζάκη.

Πρωταγωνιστούν :
Νικήτας Τσακίρογλου
Θάλεια Αργυρίου
Σοφία  Κομηνέα, Δημήτρης  Γρηγοριάδης,
Λευτέρης Βλάχος, Nίτσα Μαμουζέλου.
Oμάδα χορού από το «θέατρο της Ημέρας»

Θεατρική προσαρμογή – Σκηνοθεσία: Πάνος  Αγγελόπουλος
Μουσική: Δημήτρης  Παπαδημητρίου
Σκηνικά – Κοστούμια:  Mάιρα  Βαζαίου
Σύμβουλος   κίνησης:  Έρση  Πήττα
Διεύθυνση Παραγωγής: Γιώργος Κολιοβέτας
Διεύθυνση  Δημ. Σχέσεων: Μαρία Καλίτση
Video: Νίκος Μυλωνάς
 Με την υποστήριξη των εκδόσεων ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ

Θέατρο Τζένη Καρέζη –Ακαδημίας 3 , Αθήνα Τ: 210 3636144
Παρασκευή & Σάββατο : 9:15 
                          Κυριακή:  8:15
Διάρκεια: 1 ώρα και 40 λεπτά
ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ:  18 ευρώ 
ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ:          15 ευρώ |
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ:  12  ευρώ