ΔΙΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΆΚΡΩΣ ΣΑΓΗΝΕΥΤΙΚΗ…

 

από τον ποιητή, θεατρολόγο, μεταφρασιολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

«Ανατολικά τής Εδέμ» τού Νομπελίστα Τζων Στάϊνμπεκ και «Λυσσασμένη Γάτα» τού Τεννεσσή Ουίλλιαμς συγκοινωνούν υπόγεια, αφού σε αυτά τα δύο θηριώδη και βαρυφορτωμένα από αρχέτυπα συμβολικά έργα θίγονται βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα, όπως η αέναη «προπατορική» μάχη τού Καλού με το Κακό.

Η ιδεολογία όμως είναι ΚΑΙ αισθητική, όπως διαπίστωσε (και διατύπωσε) ο Αριστοτέλης.

Από αυτή την άποψη, η δραματική γραφή (είτε προορίζεται εξ αρχής για τη σκηνική της πραγμάτωση είτε όχι) είναι είδος καθαρά πολιτικό, απευθύνεται στη Συλλογική Συνειδητότητα και στο Πανανθρώπινο Υποσυνείδητο.

Βεβαίως και δεν προπαγανδίζουν οι μεγάλοι ανθρωπιστές και ανθρωποκεντρικοί λογοτέχνες την υπεροχή τού Κακού έναντι τού Καλού, στο πλήρες όμως κι αρμονικό σύμβολο yin-yang μέσα στο άσπρο πέταλο υπάρχει μια μαύρη τελεία και μέσα στο μαύρο πέταλο μία λευκή νησίδα.

Αυτό σημαίνει – με άλλα λόγια – μια συμπαντική διαλεκτική που διαφεύγει από τα όρια τού κοινού ανθρώπινου εγκεφάλου. Μεγάλοι διανοητές (όπως ο Νίτσε) και δραματουργοί (όπως ο Ευριπίδης, ο Στρίντμπεργκ, ο Ντοστογιέφσκι, ο Στάϊνμπεκ) γνωρίζουν πως για να επιβιώσεις σε αυτόν τον δύσκολο πλανήτη των διπολικών αντιθέσεων προκειμένου να επιβιώσεις πρέπει να μπαίνεις στο πετσί τού αντίπαλου «ρόλου» (αν υποθέσουμε πως ολάκερη η ζωή είναι ένα αλλόκοτο γκροτέσκο είδος γιγαντιαίου θεάτρου).

Αυτή και μόνον η ανάγκη που επιβάλλεται (και υποβάλλεται) τόσο από το ένστικτο τής επιβίωσης-αυτοσυντήρησης όσο και από το ένστικτο τής αναπαραγωγής διαστρέφει εν πολλοίς το απόλυτο Αγαθό τής παραδείσιας ευδαιμονίας και το μπολιάζει με το αντίθετό του.

Αυτός ο εμβολιασμός, η έγχυσις αντισωμάτων, καθιστά «το Δέντρο τής Ζωής» ισχυρό απέναντι στον κλυδωνισμό των πέντε στοιχείων.

Και οι άνθρωποι, τα ταλαίπωρα περιδεή όντα θυσιάζονται στον βωμό τής Αγίας Επιβίωσης, ενώ μέσα τους θάλλει η πίκρα τής νοσταλγίας για την χαμένη Παράδεισο [θηλυκό, όπως και η Γαία].

Θα περάσουν πολλά χρόνια, να αναδομηθούν πολλές έλικες κουτσουρεμένου D.N.A. πριν ενθυμηθούμε την Γνώσιν που μας αναζωπυρώνει, μας εμψυχώνει, μας αναπτερώνει…

Υπέροχη παράσταση, όαση στην θεατρική Αθήνα. Σεμνά και ταπεινά οι ασκητικοί αυτοί καλλιτέχνες υφαίνουν το δικό τους δονκιχωτικό ιστό μέσα στο οποίο κρεμούν (ως τρόπαια) τις ερμηνείες των μεγάλων επιτευγμάτων τού Ανθρωπίνου Πνεύματος.

«Αγγέλων Βήμα»: κυριολεκτικώς και συμβολικώς.

Πηγαίνετε πάντα δίχως να ερωτάτε τι ανεβαίνει εκεί. Θα είναι οπωσδήποτε κάτι εξαιρετικό.

Και στο φιλόξενο καφενείο τού πρώτου ορόφου θα συμμετάσχετε σε διαδραστικές εκδηλώσεις συνομιλώντας με τους ανήσυχους πνευματικούς ανθρώπους τής εποχής μας.

Αμέσως μετά, η στριφογυριστή ξύλινη σκάλα που τρίζει θα σας οδηγήσει στον κυρίως «ναό» τού δεύτερου ορόφου, όπου Φιλοσοφία και Τέχνη θεραπεύονται…

Γοητευμένος από αυτή την παράσταση δεν θέλω να μπω σε τεχνικές λεπτομέρειες.

Και το μυστήριο κάποιες φορές απαιτεί τις σιωπηλές γωνιές μιας Σκέψης διαλογιστικής…

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

https://www.viva.gr/tickets/theater/anatolika-tis-edem/

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Επιλογή Δραματολογίου – Μετάφραση: Μαργαρίτα Δαλαμάγκα-Καλογήρου

 

Σκηνοθεσία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη

 

Δραματουργική επεξεργασία: Ανδρονίκη Αβδελιώτη

 

Μουσική σύνθεση και επιμέλεια: Αργυρώ Καπαρού

 

Σχεδιασμός Φωτισμού: Βασίλης Κλωτσοτήρας

 

Σκηνικά – Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Νικόλαος  Μαρμαροτούρης, Σταμάτης Μπαντούνας

 

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάιρα Ξύδη

 

Φωτογραφίες: Λάμπρος Ρουμελιωτάκης

 

Ηχοληψία και Programming: Νίκος Πιτλόγλου – StudioArion

 

 

 

Παίζουν με αλφαβητική σειρά οι ηθοποιοί:

 

Αβδελιώτη Ανδρονίκη, Βογιατζηδάκης Ηλίας, Ζάκας Ανδρέας, Ζώης Γιώργος, Μπαντούνας Σταμάτης, Πινακάς Τίτος, Σιμοπούλου Σοφία, Σούκου Ποπέτα, Τσιούγκος Κωνσταντίνος.

 

https://www.viva.gr/tickets/theater/anatolika-tis-edem/

 

“… Και είπε ο Θεός. Ας πρασινίσει η γη.

 

Και δημιούργησε έναν κήπο στην Εδέμ προς την Ανατολή”.

 

 

 

Ανατολικά της Εδέμ… Αμερική 1900.

 

Μια γυναίκα, η Κάθυ, βρίσκεται βαριά κακοποιημένη στην πόρτα του Αδάμ Τράσκ.

 

Ο άνδρας την ερωτεύεται. Η γυναίκα μένει έγκυος.

 

Ένας παράδεισος προετοιμάζεται. Όμως τίποτα δεν κρατάει για πάντα…

 

17 χρόνια μετά, οι δίδυμοι, Κάλεμπ και Ααρών, ενώ πιστεύουν ότι η μητέρα τους πέθανε στην γέννα, έρχονται αντιμέτωποι με την πιο σκληρή αλήθεια. Όλα βγαίνουν στο φως. Και τότε οι ήρωες αναγκάζονται να αναζητήσουν τον δρόμο για την δική τους Εδέμ.

 

 

 

“Timshel. Κάνε τη σωστή επιλογή. Αν θες…..”

 

 

 

Το εμβληματικό έργο του John Steinbeck έρχεται στο ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ για πρώτη φορά σε Ελληνική σκηνή σε μια παράσταση γεμάτη μυστήριο και συνεχείς ανατροπές.

 

Ο συγγραφέας αντλώντας έμπνευση από την Βίβλο και την Αλίκη στην χώρα των Θαυμάτων πλάθει τους πιο γοητευτικούς του χαρακτήρες, ενώ εξετάζει σε βάθος διαχρονικά θέματα όπως το αιώνιο ερώτημα «Τι είναι καλό και τι κακό», την αναζήτηση της ευτυχίας, το ανεξήγητο της αγάπης και τις συνέπειες της απουσίας της.

 

“Ανατολικά της Εδέμ”

 

John Steinbeck «Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1962»

 

Θεατρική Διασκευή: Frank Galati

 

Κάθε Παρασκευή, στο φουαγιέ του ΑΓΓΕΛΩΝ ΒΗΜΑ, μισή ώρα πριν την έναρξη της παράστασης, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μπουν στο γοητευτικό κλίμα του Steinbeck με αναγνώσεις κειμένων του, πρωτότυπη μουσική της  Αργυρώς Καπαρού και free bar με κρασί και αναψυκτικά. Όλα περιλαμβάνονται στην τιμή του εισιτηρίου.

 

 

 

Τιμές εισιτηρίων: – 16 Ευρώ κανονικό, 12 Ευρώ μειωμένο.