Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Επιτέλους!!! Προβάλλονται από το νεοελληνικό θέατρο πρότυπα ήθους και ηθικής αδιαπραγματεύτου.

Άνθρωποι που δεν είναι «σκοτεινοί» και δεν μας προτρέπουν σε μακιαβελικές πράξεις και δεν ερωτοτροπούν με το Κακό (στη γενικότερη φιλοσοφική του έννοια).

Ο Νικηταράς αρνήθηκε επίμονα να εξαργυρώσει τις επαναστατικές του αδιαμφισβήτητες περγαμηνές. «Πέθανε στην ψάθα», κοινώς, όπως επαλήθευσε κι ο άμεσος απόγονός του που μίλησε στο τέλος αυτής της αριστουργηματικής παράστασης.

Βλέποντας τον εκπληκτικό πρωτεϊκό ηθοποιό Χρίστο Γεωργίου να υποδύεται τον ηρωικότατο Νικηταρά γίνεσαι η ηρωϊκός/ηρωική εξ επαγωγής κι αυτό εν τέλει είναι το ζητούμενο και της Τέχνης και της Λογοτεχνίας: να διδάσκει ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, να μεταλαμπαδεύει τα ιδεώδη τού Διαφωτισμού, να είναι ουμανιστικού προσανατολισμού και να μην προπαγανδίζει την βία, τον πόλεμο, τον βιασμό, τον εκβιασμό… Ας μην ξεχνάμε: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΕΙΟ, ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, εγγράφει πρότυπα στο μυαλό τού θεατή, επηρεάζει την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, δημιουργεί μιμητές…

Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου σε διπλό ρόλο συγγραφέα και σκηνοθέτη υποκλίθηκε στο τέλος κι απέδωσε εύσημα στον μεγάλο θεατράνθρωπο Γιάννη Μόρτζο, ενώ ευχαρίστησε πολλαπλώς τους δύο επαρκέστατους ηθοποιούς του.

Η Σάρα Τερζή υποδύθηκε μετά μανίας την τρελό-Σοφιά και μας έπεισε με αληθοφανή τρόπο για την τραυματική εμπειρία τής παρθένας κόρης που είδε τον ήρωα πατέρα της βασανισμένο, ματωμένο και ταλαιπωρημένο….

Παντού και πάντα τα ίδια. Ελλάδα, Ελλάδα, γιατί αποδιώχνεις τα καλύτερα παιδιά σου;

Δείτε αυτή την παράσταση. Εν μέσω πολέμων (εσωτερικών κι εξωτερικών) είναι περισσότερο επίκαιρη απ’ όσο φαντάζεστε!!!

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας, Επισκέπτης Καθηγητής Θεατρικής Κριτικής στο ΕΚΠΑ

https://konstantinosbouras.gr

 

info:

Για πρώτη φορά ο ήρωας Νικηταράς, σε θεατρική σκηνή μαζί με την ασθενή κόρη του.
Ακόμα ένα έργο από τη πένα του Γιώργου Α. Χριστοδούλου, όπου αυτή την φορά, μας παραδίδει τη ζωή του Νικήτα Σταματελόπουλου σε μια συγκλονιστική παράσταση.
Ένας ήρωας του 1821, που έσπασε τρία σπαθιά στα Δερβενάκια και που ποτέ του, σε καμία μάχη, δεν καταδέχτηκε να πάρει λάφυρα.
Που φυλακίστηκε άδικα για 2 χρόνια σ ένα σκοτεινό κελί, υπομένοντας άγριους ξυλοδαρμούς και εξευτελισμούς. Ένας Έλληνας, που μετά την επανάσταση τυφλώθηκε από τις κακουχίες και το ξύλο και αναγκάστηκε να γίνει ζητιάνος, για να επιβιώσει αυτός και η οικογένειά του.
Που είδε να βγάζουν το καλύβι του σε πλειστηριασμό!
Που είδε την κόρη του Σοφία να τρελαίνεται, επειδή τον αντίκρισε μες στα αίματα.
Ο Νικηταράς! Ήταν αυτός, που πολέμησε για μια πατρίδα ελεύθερη, αλλά ουδείς δεν γνωρίζει μέχρι σήμερα, που βρίσκεται ο τάφος του…
Μια σπαραχτική-ανθρώπινη παράσταση, που θα συγκινήσει και τον πιο σκληρό θεατή!!
Συντελεστές:
Κείμενο-σκηνοθεσία: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Μουσική: Ραφαήλ Πυλαρινός
Φωτισμοί-ήχοι: Σάββας Σουρμελίδης
Σκηνικά-κουστούμια: Μαρία Ράπτη
Βοηθός σκηνοθέτη: Σάββας Σουρμελίδης
Φωτογραφίες: Μάνος Βλαστός- Αλέξανδρος Τζανακάκης
Πρόγραμμα παράστασης: Μαρλού Ξηνταριανού
Βίντεο: Αλέξανδρος Τζανακάκης
Δημόσιες σχέσεις-επικοινωνία: Χριστιάννα Φωτιάδη
Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί:
Χρίστος Γεωργίου (Νικηταράς), Σάρα Τερζή (τρελό-Σοφιά)

Που παίζεται

Θέατρο Αλκμήνη

Διεύθυνση:Αλκμήνης 8

Τηλέφωνο:210 3428650