1463752_567483569993517_278315249_n

 

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

camille-claudel-mudness-3 Ιδιοφυής η δραματουργική σύλληψη του Γιάννη Λασπιά να τοποθετήσει θεραπεύτρια και θεραπευομένη στο ίδιο ψυχιατρικό κλουβί παλεύοντας με τα ίδια λίγο έως πολύ αδιέξοδα, η μία από φαινομενική και πρόσκαιρη θέση εξουσία κι η άλλη ως κατατρεγμένη, περιθωριοποιημένη, αποδιωγμένη από την ίδια της την οικογένεια, αποξενωμένη από τον ίδιο τον εαυτό της. Προδομένες από την ιδέα τους για τον Έρωτα και οι δύο, αφήνονται να παρασυρθούν – όχι χωρίς αντίσταση – στα έσχατα σκαλοπάτια της αυτοϋποτίμησης-αυτομαστίγωσης και η έλλειψη αυτοεκτίμηση κινείται κάτω από το μηδέν τής ανεκτής κλίμακος. Στο τέλος συμπάσχουν κι οι δύο. Η «δυνατή» προσπαθεί να βοηθήσει την αδύναμη, ακριβώς όπως το θερμό κινείται προς το ψυχρό και το ισχυρό προς το ασθενές. Όμως προσκρούει στην αναλγησία και στον εγωισμό μιας μάννας-τέρατος κι ενός θεοσεβούμενου υποκριτή αδελφού που νοιάζεται μόνο για την υστεροφημία του. Πολύ βαρύς σταυρός για να τον φορτωθεί κανείς και να ανέβει στο Γολγοθά του άλλου, του πλησίον του, τον οποίον οφείλει να αγαπά «ως σεαυτόν». Κι εδώ ακριβώς αναφύεται το ζήτημα: στις δυσλειτουργικές οικογένειες, ποιος να αγαπήσει ποιον, όταν η παθολογία είναι ο κανόνας και η υγεία η εξαίρεση; Η μόνη λύση να το βάλει κανείς στα πόδια και να φύγει τρέχοντας, να αλλάξει όνομα, χώρα, ήπειρο, επάγγελμα, ταυτότητα, να πάσχει από επιλεκτική αμνησία προκειμένου να επιβιώσει και να γιάνει τα τραύματα του παρελθόντος. Λένε ότι η αυτοεξορία είναι σύμπτωμα των ανθρώπων που είχαν προβληματική σχέση με τη μητέρα τους. Ίσως. Όμως κανένα λιοντάρι στη ζούγκλα δεν παρατάει την επικράτειά του αν δεν νικηθεί από κάποιο ισχυρότερο, αν δεν αναγκαστεί να βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια και να καταφύγει κάπου μακριά για να γλείψει τις πληγές του. Τόσο απλά και τόσο καθαρά, ενεργειακά. Το μηχανιστικό μοντέλο των ανθρώπινων σχέσεων-διαπλοκών διανθισμένο με τόνους συναισθήματος δημιουργεί πάντα δράματα προσφιλή στο κοινό που καταφεύγει στην ομοιοπαθητική μαγεία του θεάτρου για να εξορκίσει τους δικούς του δαίμονες, να ανεχθεί τα δικά του κακά και να ανεχθεί τις οικείες συμφορές. Μάλιστα. Περί αυτού πρόκειται. Ο καλός δραματουργός, αν όχι ο ποιητής του θεάτρου, ο σκηνοθέτης διδάσκαλος και οι ηθοποιοί-υποκριτές ντύνονται και φωτίζονται από τους άλλους αλλά κι από το εσωτερικόν «φάος» της απελπισίας τους προκειμένου να μας εξαγνίσουν, να μας ξαλαφρώσουν, να μας θεραπεύσουν συγκινώντας μας. Γνωρίζοντας τον εαυτό μας μέσα από τα κατοπτρικά είδωλα της θεατρικής πράξης γινόμαστε καλυτεροι παρατηρητές του εσωτερικού ιδεοθεάτρου μας και δια της δραματοθεραπείας μαθαίνουμε να είμαστε πιο λειτουργικοί, λιγότερο δυσανεκτικοί στο θεατρικό παιχνίδι του Κόσμου, όπου παύουμε πλέον να βιώνουμε τη Ζωή σαν Κόλαση και βιώνουμε τις μικροχαρές της, αν όχι τρισευτυχισμένοι, τουλάχιστον ευγνώμονες. Από αυτήν την άποψη, ο Γιάννης Λασπιάς επέτυχε το ποθούμενον για κάθε γνωστικό θεατράνθρωπο που θέλει να δει τον εαυτό του να μακροημερεύει σε αυτήν την δύσκολο ατραπό που διάλεξε για να καλλιτεχνίσει.

camille-mudness

Εξαίρετες και οι δύο ηθοποιοί: Δάφνη Μανούσου(Καμίλ Κλοντέλ), Στέλλα Μπούρου(Κονστάνς Πασκάλ).

 

Ορθώς εφιαλτικά τα σκηνικά, οι φωτισμοί και τα κοστούμια. Μουσική δεν κατάλαβα, γιατί ήμουνα απορροφημένος από το επί σκηνής και πλατείας ψυχόδραμα.

camille-mudness2

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς

Σκηνογραφική επιμέλεια-Visual Art : Παντελής Ξηροχειμώνας

Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Αλέξανδρος Βούλγαρης – THE BOY, Pan Pan

Sound Design: Βαγγέλης Μόσχος

Κοστούμια : Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης : Όλγα Σπυράκη

Βοηθός σκηνοθέτη : Πάνος Κούγιας

Φωτογραφίες : Θοδωρής Μάρκου

Σχεδιασμός Web Site : Γρηγόρης Ευφραιμίδης

1463752_567483569993517_278315249_n

Μην το χάσετε!!!

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

Info:

Από 15 Οκτωβρίου,

κάθε Σάββατο στις 19:15 και Κυριακή στις 21:15

ως 8 Ιανουαρίου 2017

Τρία χρόνια μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στη θεατρική σκηνή του Αγγέλων Βήμα, το έργο του Γιάννη Λασπιά «Καμίλ Κλοντέλ Mudness» επανέρχεται στον Πολυχώρο VAULT από 15 Οκτωβρίου κάθε Σάββατο στις 19:15 και Κυριακή στις 21:15, έως 8 Ιανουαρίου 2017

http://www.camille-mudness.com/

https://www.facebook.com/CamilleMudness/

Ένας φανταστικός διάλογος ανάμεσα στη γλύπτρια Camille Claudel και την πρώτη γυναίκα ψυχίατρο της Γαλλίας Constance Pascal.

Μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ.

Η ιστορία δύο γυναικών που διεκδίκησαν το δικαίωμα να ζήσουν ελεύθερες, να υπερασπιστούν τα πιστεύω τους, να σπουδάσουν και να εργαστούν, σε μια εποχή που ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν στο ρόλο της συζύγου και της μάνας.

Η Camille και η Constance δε συναντήθηκαν ποτέ, αλλά έζησαν και εργάστηκαν στην ίδια πόλη, την ίδια χρονική περίοδο, μοιράστηκαν παρόμοιες εμπειρίες, αντιμετώπισαν κοινές δυσκολίες και δόθηκαν με το ίδιο πάθος στον έρωτα.

ΥΠΟΘΕΣΗ

Το έργο διαδραματίζεται στο Παρίσι το 1913 στο ψυχιατρικό άσυλο της Ville Evrard. Η πρώτη γυναίκα που καταφέρνει να γίνει ψυχίατρος στης Γαλλία, η μετανάστρια από τη Ρουμανία Constance Pascal αποφασίζει να αναλάβει την υπόθεση της μεγάλης γλύπτριας Camille Claudel , η οποία έχει μεταφερθεί εκεί παρά τη θέληση της από την οικογένεια της, κατηγορούμενη για σοβαρή ψυχική διαταραχή. Μέσα από τις συναντήσεις τους ξετυλίγονται οι αντισυμβατικές ζωές των δύο γυναικών και αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός που ξεπερνά τη σχέση γιατρού ασθενή.

Πάρα της προσπάθειες της γιατρού και τη σταδιακή βελτίωση της ψυχικής υγείας της Camille, η Constance θα έρθει αντιμέτωπη με ένα ολόκληρο σύστημα που καταδικάζει σε εγκλεισμό και απομόνωση τα άτομα που διεκδικούν το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης και επιλογής.

Η Camille και η Costance πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της διαφορετικότητάς τους. Η πρώτη τιμωρήθηκε από την οικογένειά της με τον πρωτοφανή εγκλεισμό της για τριάντα περίπου χρόνια στο ψυχιατρικό άσυλο και η δεύτερη έζησε μια διπλή ζωή βυθισμένη στο φόβο, στα ψέματα και στην αγωνία.

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιάννης Λασπιάς

Σκηνογραφική επιμέλεια-Visual Art : Παντελής Ξηροχειμώνας

Σχεδιασμός φωτισμού: Κατερίνα Μαραγκουδάκη

Μουσική: Αλέξανδρος Βούλγαρης – THE BOY, Pan Pan

Sound Design: Βαγγέλης Μόσχος

Κοστούμια : Βασιλική Σύρμα

Επιμέλεια κίνησης : Όλγα Σπυράκη

Βοηθός σκηνοθέτη : Πάνος Κούγιας

Φωτογραφίες : Θοδωρής Μάρκου

Σχεδιασμός Web Site : Γρηγόρης Ευφραιμίδης

Παίζουν: Δάφνη Μανούσου(Καμίλ Κλοντέλ), Στέλλα Μπούρου(Κονστάνς Πασκάλ)

Στην παράσταση ακούγονται (στα ηχογραφημένα μέρη) οι ηθοποιοί:

Στέλιος Μάινας (Ως Ροντέν), Αγγελική Καρυστινού (Ως μητέρα της Καμίλ Κλοντέλ), Ιωάννα Σταυροπούλου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Νένες

Το έργο Camille Claudel Mudness κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική

Ευχαριστούμε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών για την παραχώρηση των χώρων της, για τις ανάγκες της φωτογράφισης της παράστασης. Φωτογραφίες: Θοδωρής Μάρκου

ΠΡΟΒΟΛΗ-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Γκέλλυ Σαρηγιάννη, 6974063551

ΚΑΜΙΛ ΚΛΟΝΤΕΛ MUDNESS

15 Οκτωβρίου – 8 Ιανουαρίου 2017

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ  19:15

ΚΥΡΙΑΚΗ  19:15

Διάρκεια: 70 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889

(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00- 14:00 και 17:00-21:00)

Τιμές Εισιτηρίων

Γενική είσοδος: 10,00 ευρώ

Μειωμένο: 5:00 ευρώ (Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ)/ ΑμΕΑ/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ)/Ατέλειες

Προπώληση VIVA: 8,00 ευρώ https://www.viva.gr/tickets/theater/vault-theater-plus/camille-claudel-mudness/

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ VAULT Theatre Plus

Μελενίκου 26 Γκάζι, Βοτανικός τ.κ 10447

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-0356472, 6949534889

Email: Vaultvotanikos@gmail.com

http://www.facebook.com/VAULTTheatreGr1?ref=hl