Ένας Ερωτόκριτος σύγχρονος και μελοδραματικός στο «Φούρνο»

ερωτοκριτοςΦΟΥΡΝΟΣτζαβέλας

Ένας Ερωτόκριτος σύγχρονος και μελοδραματικός στο «Φούρνο»

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Στα χρόνια της Κρίσης ο σκληρά δοκιμαζόμενος ελληνικός λαός γυρίζει στις ρίζες του για να αναβαπτιστεί στα γλωσσικά νάματα της ορθόδοξης ελληνικής-μεσογειακής σκέψης για τη Ζωή, τον Έρωτα, το Θάνατο, την Ανδρεία, την Αυτοθυσία, τη Γενναιότητα, την υπέρβαση του Εγώ για το Κοινό Καλό. Ο Ερωτόκριτος είναι μνημειώδες έργο: ένα μελόδραμα με happy-end, σαν τις τραγικωμωδίες του Ευριπίδη που τελειώνουν με το παραμυθένιο μοτίβο «και ζήσανε αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα». Αντίθετα από τη «Ερωφίλη» του Χορτάτση, όπου η άσπλαχνη πατρική καρδιά προσομοιάζει στον Σοφόκλειο «Κρέοντα», εδώ τα πράγματα είναι περισσότερον αληθοφανή. Ναι, βεβαίως κι υπάρχει αντι-οιδιπόδειο σύμπλεγμα της μοναχοκόρης με τον πατέρα-αφέντη. Μόνο που εδώ πρυτανεύει η Λογική και το συμφέρον της χώρας. Αυτή η πόλις-κράτος που μας κυνηγάει από την Αρχαιότητα και μας κάνει άλλοτε στενά τοπικιστές και κοντόφθαλμους κι άλλοτε πανέλληνες υπερβαίνοντες τα όριά μας προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την έξωθεν απειλή. Μαζί με τον Παπαδιαμάντη και τον Βιζυηνό, ο Βιτσέντζος Κορνάρος, έχει αναδειχθεί διαχρονικός δραματικός ποιητής της ελληνικής λαλιάς.

ερωτοκριτος1

Πήγα κουρασμένος, μετά από μία μέρα σκληρού βιοπορισμού στο θέατρο «Φούρνος» κι αναγάλλιασε η καρδιά μου. Σωστή διανομή, ταμπλώ-βιβάν, ζωντανή μουσική και συμπαθείς μουσικοί που παίζουν αφαιρετικά σπάζοντας τον μελοδραματικό κώδικα. Ουδείς ξεχώριζε. Ήταν όλοι αρμοστοί σαν τα δάχτυλα σε σφιγμένη γροθιά. Δείτε το. Κι ακούστε το. Μια παράσταση που θα ακουστεί, παρά τις όποιες τεχνικές της αδυναμίες και ιδιαιτερότητες (κυρίως ως προς την ανομοιογένεια των υποκριτικών κωδίκων, αφού οι ηθοποιοί προέρχονται από διαφορετικές σχολές, έχουν τεμνόμενες πορείς στον χώρο του θεάματος και δεν υπάρχει ενιαία εκφορά του λόγου – όμως κι αυτό ακόμα έχει τη σημασία σου στη μετά το μεταμοντέρνο εποχή μας, όπου όλα αντιμετωπίζονται ως «υλικό» για μετα-αναγνώσεις).

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

Πληροφορίες για την παράσταση:

Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Τζαβέλλας

Βοηθός Σκηνοθέτη: Κωνσταντίνος Σερεπίσος

Θεατρική προσαρμογή: Τζένη Κουκίδου

Κινησιολογία: Κωνσταντίνος Μενούνος

Θεατρικά κοστούμια: Μάνος Καρράς

Σύμβουλος Παράστασης: Όλγα Μουργελά

Σχεδιαστής φωτισμών: Μενέλαος Τζαβέλλας

Κρητική Λύρα: Γιώργος Σαμπαριώτης

Ηθοποιοί: Νέλλη Γκίνη,  Σίσσυ Καπετάνου, Κώστας Τραφαλής και Κωνσταντίνος Τσιομίδης, Κωνσταντίνος Τζέμος, Σταύρος Μαρκάλας

Φούρνος

Μαυρομιχάλη 168,Εξάρχεια
Τηλ : 2106460748
Παραστάσεις : Mέχρι : 9/4/2015
Πληροφορίες : Πέμ. Απόγ.: Πέμ. 6.15 μ.μ. Βραδ.:
Τιμη : € 12, 8, 5.

 

1 Comment

  1. Ο ηθοποιός που κάνει τον Ερωτόκριτο λέγεται Μαρκάλας Σταύρος. Καλή η κριτική, αλλά αγνοείτε οτι ο πρωταγωνιστής έχει αλλάξει εδώ και 3 μήνες κοντά.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιστορικό