ploutos3

 

 

 

Από τον θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Σπανίως απολαμβάνω πρωτότυπες ερμηνείες του αρχαίου δράματος και μάλιστα σε κλειστό θέατρο. Αυτά τα έργα σπανίως αντέχουν ως φυτά εσωτερικού χώρου. Βασίζονται στις μεγάλες χειρονομίες κι εκφωνήσεις, θέλουν χορό, ξεφάντωμα, πανηγύρι και γλέντι καρναβαλικό. Η αρχαία κωμωδία έλκει την καταγωγή από τα εξ αμάξης μιμοδράματα και χοροθέαματα, με ελευθέρια κι ελευθεριάζουσα θεματική, απαραίτητα όμως για να διασκεδάσουν τους ψυχ-αγωγημένους μύστες που γύριζαν αγέλαστοι από την Ελευσίνα, ξεναγημένοι στα ερέβη του Κάτω Κόσμου από την Δήμητρα και την Κόρη αυτοπροσώπως. Στο βασίλειο του Πλούτωνα δεν κατέβηκε ποτέ κανείς αγόγγυστα (εκτός ίσως από τον Ηρακλή), αλλά κι όταν σπανίως επιστρέφει τυφλώνεται από τον ήλιο τον Ορατό και τον Νοητό και δυσκολεύεται να γελάσει με τα χθόνια καλαμπούρια μας. Αυτή ήταν κι η δουλειά των μίμων-μιμάδων-παντόμιμων-τραγουδοποιών-χορευτών που καιροφυλακτούσαν στις ξύλινες γέφυρες του Κηφισσού για να αναδραματοποιήσουν το Σκότος και να το μεταβολίσουν εις Φάος αγλαόν.

            Με αυτά κατά νουν, παρακολούθησα την εκπληκτική παράσταση-διασκευή του αριστοφανικού «Πλούτου» δια χειρός της Δρ. Μάγκυ Μοντζολή και του ιδιοφυούς συνθέτη Δημήτρη Παπαδημητρίου. Κατ’ αρχήν ως σκηνογράφος-ενδυματολόγος και πολύπειρος θεατράνθρωπος η Μάγκυ Μοντζολή έστησε μία τέλεια πανηγυρική λαϊκή «όψιν», χωρίς ίχνος λαϊκίστικων ευκολιών και μιμήσεως μιμήσεων… Είναι μια μέχρι τώρα παραγνωρισμένη και σεμνή (δια τούτο… άφαντος) δύναμη του Ελληνικού Θεάτρου με γνώση και μεράκι. Από την «Ομάδα Τέχνης Πάροδος» του Λάκη Κουρεντζή, στο «Θέατρο της Ημέρας», στη «Μολιεριάδα» και σε σύγχρονο ελληνικό ρεπερτόριο η Μάγκυ Μοντζολή είδε να έρχεται η ώρα να ανοίξει τα φτερά της για Επίδαυρο, Παρίσι, Λονδίνο, Νέα Υόρκη. Το αξίζει και το δικαιούται. Το ευτύχημα είναι ότι συνεργάστηκε με τρεις ιδιοφυείς ανθρώπους: Τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Φωτεινή Δάρρα και τον Κωνσταντίνο Καζάκο (τον γιο της αλησμόνητης Τζένης Καρέζη και του μεγάλου ηθοποιού Κώστα Καζάκου).

ploutos4Είχα δει την Φωτεινή Δάρρα σε συναυλίες, όμως τώρα ανακάλυψα το δραματικό της δαιμόνιο, την πρωτεϊκή ικανότητά της να μεταμορφώνεται, να αλλάζει τόνο, διάθεση, ύφος, τεχνική ακόμα. Αυτή η καλλιτέχνις μπορεί να τραγουδήσει Κουρτ Βάιλ, Εντίθ Πιαφ, Σοφία Βέμπο, Ουμ Κουλσούμ και ό,τι άλλο θέλει, γιατί (όπως κι η Μαρία Κάλλας) είναι πρωτίστως ηθοποιός, ψυχούλα, συμπάσχουσα, αλλοδιαστασιακή, υπερέχουσα κι υπερβάλλουσα… Δεν έχω λόγια να περιγράψω το μπρίο και τη θεατρική-μουσική ευωχία που μας χάρισε, αξιοποιώντας στο έπακρο τις θεατρικές μελωδίες ενός ανθρώπου με μακρά θητεία, επιμονή, υπομονή και γνώση στον θεατρικό χώρο. Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ναι, να τον δούμε στην Επίδαυρο, στο Χόλυγουντ, στο Μπρόντγουέι, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στη Μόσχα. Είναι εργατικός, πολυτάλαντος, ανήσυχος, εργατικός κι εμμένων στην ποιότητα. Σαν τον άλλον Μεγάλον Αλεξανδρινό.

ploytos2

 Θέλω να ξαναδώ και να ματαδώ αυτή την παράσταση. Ψυχαγωγήθηκα, ξεναγήθηκα στον πλούτο της ελληνικής πανανθρώπινης ανθρωποκεντρικής ψυχής που αναγνωρίζει ως μέτρο μόνο την ευτυχία, τη μινιμαλιστική, την ουσιώδη, την ερωτική, την ψυχωφελή.

            Εύγε σε όλους! Και στην Επίδαυρο.

 

Κωνσταντίνος Μπούρας

www.konstantinosbouras.gr

 

info από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο http://www.theatrotzenikarezi.com/

 

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝH ΚΑΡΕΖΗ ΑΠΟ  07 Νοεμβρίου 2015

«ΠΛΟΥΤΟΣ»  του  Αριστοφάνη

Μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια!

Μουσική και τραγούδια
του Δημήτρη Παπαδημητρίου

Με την Φωτεινή Δάρρα

Πρωταγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Καζάκος στο ρόλο του Χρεμύλου, ο Δημήτρης Μενούνος στο ρόλο του Καρίωνα,ηΘάλεια Προκοπίου στον ρόλο της Πενίας , ο Δημήτρης Σταμούλης στο ρόλο του Πλούτου και η Νατάσα Κοτσοβού στο ρόλο της γριάς, μαζί τους ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, και ο Λευτέρης Βλάχος.
Παίζουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί:
Γιώργος Χατζής, Οδυσσέας Αποστολόπουλος,Δημήτρης Πάσσιος

Σε μετάφραση και στίχους τραγουδιών του Γιώργη  Έξαρχου
και σκηνοθεσία της Ανδρομάχης Μοντζολή.

Μια ανεπανάληπτη θεατρική εμπειρία για μικρά & μεγάλα παιδιά.
O πολιτιστικός οργανισμός Sound&Picture TheatreProduction  θα παρουσιάσει το έργο  “ΠΛΟΥΤΟΣ” του Αριστοφάνη σε μια νέα μετάφραση  διασκευή , σε έμμετρο λόγο.
Μια κωμωδία με ζωντανή μουσική που διατηρεί την φρεσκάδα του αριστοφανικού λόγου.

Η Φωτεινή Δάρρα παίζει και ερμηνεύει τα τραγούδια της παράστασης για πρώτη φορά σε παιδική σκηνή.
Συνεχίζοντας μια ξεχωριστή πορεία στο χώρο του έντεχνου τραγουδιού, επιστρέφει στη θεατρική σκηνή από όπου και ξεκίνησε, με έναν ρόλο έκπληξη στο κλασσικό έργο του Αριστοφάνη, την παιδική μουσική παράσταση που θα κλέψει τις καρδιές των λιλιπούτειων φίλων και όχι μόνο φέτος το χειμώνα!

Ένας περιοδεύων θίασoς συναντάει μια ομάδα μουσικών και όλοι μαζί ηθοποιοί και μουσικοί γυρίζουν την Ελλάδα παίζοντας τον «ΠΛΟΥΤΟ» του Αριστοφάνη.

Ο“ΠΛΟΥΤΟΣ” είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η μορφή, την οποία σήμερα γνωρίζουμε,  είναι εκείνη που γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την αρχαία στη νεότερη αττική κωμωδία.
Η ιδιοφυής και μοναδική σε σύλληψη ιδέα του Αριστοφάνη χαρακτηρίζεται από πρωτοτυπία και ευρηματικότητα στην  πλοκή του έργου, ενώ οι καταστάσεις του τότε παραπέμπουν στο σήμερα.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπηρετούν και τονίζουν  την διαχρονικότητα και την επικαιρότητα που αναδύονται αβίαστα από το κείμενο.
Κατά την  διαδικασία προετοιμασίας της παράστασης εφαρμόζονται δημιουργικές τεχνικές και μέθοδοι, με στόχο την θεατροπαιδαγωγική  προσέγγιση και την ευαισθητοποίηση του σύγχρονου θεατή.
Η παράσταση στοχεύει στο να παρασύρει   μικρούς  και μεγάλους στο  μαγικό  κόσμο του αρχαιοελληνικού θεάτρου, προσφέροντας τους  μια ανεπανάληπτη θεατρική και μουσική εμπειρία.

Ένα συναρπαστικό ταξίδι γνώσης  και διασκέδασης!

Υπόθεση του έργου 

Στο έργο διακωμωδείται η άνιση κατανομή του πλούτου,πιο επίκαιρη από ποτέ!
Με την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξης πραγμάτων, κατά την εξέλιξη του έργου, αποτυπώνεται το μωσαϊκό της κοινωνίας στα χρόνια του Αριστοφάνη, που διψάει για πλούτο. Πόσο της μοιάζει η σημερινή δική μας κοινωνία!

Ένας πατέρας, ο  Χρεμύλος, πηγαίνει στους Δελφούς να ρωτήσει τον θεό Απόλλωνα τι ακριβώς πρέπει να κάνει ώστε ο γιος του να έχει καλύτερη από αυτόν τύχη στη ζωή του.

Ο θεός του απαντάει πως πρέπει να ακολουθήσει τον πρώτο άνθρωπο που θα συναντήσει βγαίνοντας από τον ναό. Αυτός που συναντά όμως, είναι ένας κουρελής και τυφλός, αλλά πρέπει να τον ακολουθήσει χωρίς να ξέρει ούτε ποιος είναι, ούτε ποιο είναι το όνομά του. 

Αργότερα θα μάθει πως είναι ο ίδιος ο θεός Πλούτος, δηλαδή αυτός που μοιράζει τα πλούτη – χωρίς να βλέπει πού και σε ποιον τα δίνει. Όσο είναι τυφλός όμως, μπορεί να γίνει άδικος, επομένως πρέπει να ξαναβρεί το φως του, ώστε να διακρίνει τον αποδέκτη του πλούτου…

Ο  Χρεμύλος  πάει  τον Πλούτο στον Ασκληπιό, που τον γιατρεύει, και έτσι τώρα ο “τυφλός θεός” έχει αρχίσει να ξαναβλέπει και να ξέρει πού και πώς πρέπει να δίνει τα πλούτη. Όταν όμως γίνεται γνωστό ότι ο Χρεμύλος έχει στο σπίτι του τον θεό Πλούτο, αρχίζουν να προσέρχονται 
διάφοροι πονηροί και καιροσκόποι για να ζητήσουν από τον Πλούτο, που τώρα πλέον βλέπει, να τους κάνει πλούσιους. 

Η μόνη που αντιστέκεται είναι –το μέγα εύρημα του Αριστοφάνη– η Πενία, η οποία λέει πως μόνο με αυτήν ο κόσμος προοδεύει, όσο την αισθάνεται κοντά του, γιατί αγωνίζεται να ξεφύγει από δίπλα της κι έτσι αναγκάζεται να δημιουργήσει…

Με τον Πλούτο, λέει η Πενία, κανείς δεν θα δουλεύει, κανείς δεν θα προσπαθεί, κανείς δεν θα δημιουργεί. Όλοι και όλα θα πέσουν σε μια κατάσταση πλήρους αδιαφορίας, αφού θα έχουν έτσι κι αλλιώς τον Πλούτο δίπλα τους, για προστάτη τους.

Το έργο κυκλώνεται πανηγυρικά με τις πρωτότυπες μουσικές και τα τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους!

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

«ΠΛΟΥΤΟΣ» ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ
ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ |Ακαδημίας 3, Αθήνα|2103636144

Με την Φωτεινή Δάρρα

ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ
Κωνσταντίνος Καζάκος , Θάλεια Προκοπίου, 
Δημήτρης Μενούνος, Νατάσα Κοτσοβού,
Δημήτρης  Γρηγοριάδης, Λευτέρης Βλάχος,
και ο Δημήτρης  Σταμούλης.

Παίζουν οι μουσικοί και οι ηθοποιοί:
Γιώργος Χατζής, Οδυσσέας Αποστολόπουλος,Δημήτρης Πάσσιος.Συμμετέχουν : Άλκηστη Ηλιάδη, ,Δανάη Τωράκη, Μάρθα Λαγωνίκου
Νάγια Μητσάκου.

Σκηνοθεσία – Δραμ. Επεξεργασια: Ανδρομάχη Μοντζολή
Μετάφραση -Στίχοι τραγουδιών: Γιώργης  Έξαρχος
Μουσική: Δημήτρης  Παπαδημητρίου
Σκηνικά – κουστούμια: Mατίνα Μέγκλα
Κίνηση: Φρόσω Κορρού.

Παιδαγωγ. Σύμβουλος:Λάκης Κουρετζής – Επιτ.Καθηγ. Πανεπ.Αθηνών

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Πάνος Αγγελόπουλος -Σκηνοθέτης
Διεύθυνση Δημoσίων Σχέσεων: Μαρία  Καλίτση

Παραγωγή: Sound & Picture Theatre Production

INFΟ

«ΠΛΟΥΤΟΣ»  ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ για όλη την οικογένεια.
ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ Ακαδημίας 3, τηλ.2103636144
Θεατρική Περίοδος : Οκτώβριος  2015 – Απρίλιος 2016
Διάρκεια: 1 ώρα και 50 λεπτά
Ημέρες& ώρες παραστάσεων.
Σάββατο 3:00 μ.μ
Κυριακή 3:00 & 5:00μ.μ. 

ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΟΔΟΣ: 14 ευρώ

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ: 12 ευρώ

Στο ταμείο του θεάτρου ,Τζένη Καρέζη, Τ: 210 3636144 ||210 3625520 &

στο Viva.gr ||τηλέφωνο κρατήσεων 11876||, στο κατάστημα Viva||TheMallAthens|| και στο VivaWalletMobileApp, στα καταστήματα Public και στο  tickets.puplic.gr, στα βιβλιοπωλεία Παπασωτηρίου  και στ οtickets.papasotiriou.gr, στα βιβλιοπωλεία Ianos και στο tickets.ianos.gr, στα καταστήματα SevenSpots, στα ReloadStores, στα καταστήματα MediaMarktκαι στο tickets.mediamarkt.gr

Βρείτε αναλυτικά τα 300+ σημεία προπώλησης στο

Viva:www.vivapayments.com/el-gr/network

Παραστάσεις για σχολεία  Πέμπτη & Παρασκευή || Ώρα :11:00 μ.μ
Τηλ. Κρατήσεων : 210 3636144 || 210 3625520 Θ.ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
Yπεύθυνη Κρατήσεων:Iωάννα Κουλοχέρη Κ: 6977865517.