Φάος σημαίνει φως και η Τέχνη το περιλαμβάνει και το εκπέμπει. Οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, είναι απαραίτητοι σε κάθε κοινωνία, μικρή ή μεγάλη, ακόμα κι αν η ίδια αρχικά δεν το γνωρίζει. Στην πορεία σίγουρα θα το αντιληφθεί και θα επωφεληθεί από την ύπαρξη και την δράση τους, θα καλλιεργηθεί και θα εξελιχθεί.
Εδώ και 40 χρόνια οι άνθρωποι που ίδρυσαν και στήριξαν την θεατρική σκηνή της πόλης της Ηγουμενίτσας και της ευρύτερης περιοχής της Θεσπρωτίας, συνεχίζουν την παραγωγή Τέχνης και την δημιουργία Πολιτισμού παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες που βρίσκουν στο διάβα τους.

Ξεκίνησαν το 1982 ως ΕΘΘ (Ερασιτεχνικό Θέατρο Θεσπρωτίας), στην πορεία συνεργάστηκαν με τον ΦΟΗ ( Φιλοπρόοδος Όμιλος Ηγουμενίτσας), καθώς και με πολλά σχολεία και πολιτιστικούς συλλόγους σε ολόκληρο τον Νομό. Αργότερα και για 10 συναπτά έτη συνέχισαν να δημιουργούν ως Δημοτική Θεατρική Σκηνή Ηγουμενίτσας, μετά για λίγο ως Απολλώνειο Θέατρο και εδώ και τέσσερα χρόνια ως ΦΑΟΣ.

Έχουν παρουσιάσει παραστάσεις σε δημόσιους, ιδιωτικούς και αρχαιολογικούς χώρους, σε όλη την Ελλάδα και εκτός συνόρων (Αλβανία, Ιταλία, Γερμανία). Συνεργάστηκαν με πολλούς καλλιτέχνες και με ανθρώπους από το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων και το Πολυθέατρο / Politheatro, σύγχρονους Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες, όπως οι Γιάννης Θωμάς, Βαγγέλης Αθανασίου, Θοδωρής Γκόγκος και Βασίλης Κονταξής, θεατρικούς συγγραφείς όπως ο Κωνσταντίνος Μπούρας, σκηνογράφους – ενδυματολόγους όπως ο Τάκης Στεφάνου και ο Τζάτζος, και μουσικούς όπως οι Βαγγέλης και Περικλής Μπουλουχτσής. Επιπλέον έχουν συμμετάσχει σε πολλά πανελλήνια φεστιβάλ, αποσπώντας συνολικά 57 βραβεία και επαίνους (ερμηνείας, σκηνοθεσίας, σκηνικών κ.α.)

Παραστάσεις
1982 «Γραφείο με θέα την πλατεία Συντάγματος» Π.Μάτεσι
1983 «Ο Φώντας» Μ.Ευθυμιάδη
1984 «Κομμάτια», «Ο άνεργος» Γ.Σκούρτη
1985 «Οι ψόφιοι κοριοί» Μ.Ευθυμιάδη «Ο απεργοσπάστης» Γ.Σκούρτη
1987 «Συζήτηση περί ματαιότητας» Π.Μάτεσι
1989 «Διακοπή ρεύματος»
1990 «Το μέλλον δεν είναι δικό μας», «Ο μετανάστης»
1992 «Αντιγόνη» Σοφοκλή
1993 «Η υποταγή» Γ.Σκούρτη και το παιδικό «Ο Ανήλιαγος κι η Αφέγγαρη»
1994 «Η θαυμαστή Μπαλωματού» Φ.Γ.Λόρκα
1995 «Ο μάγος με τα χρώματα» με το ΕΠΑΛ Ηγουμενίτσας και «Αίτηση σε γάμο» Α.Τσέχωφ
1996 «Ο νευρικός κύριος» Δ.Ψαθά
1999 «Πλάτωνος- Απολογία Σωκράτους» Α.Αναστασάκη
2000 «Ο σκατζόχοιρος» Λ.Χριστίδη
2001 «Ο ζητιάνος ή το ψόφιο σκυλί» Μπ.Μπρεχτ / «Η απολογία μου» Γ.Άλλεν / «Ο νέος Διογένης» Λ. Μάλαμα
2002 «Εκκλησιάζουσες» Αριστοφάνη
2003 «Πυθία- Τειρεσίας : Η ώριμη ηλικία του Οιδίποδα» Κ.Μπούρα
2004 «Η Εκάβη στην Θράκη» Κ.Μπούρα και η επιθεώρηση «Αχ η γυναίκα» Κ.Παπαγεωργίου του Αθηναίου
2005 «Αλίμονο στους νέους» Α.Σακελλάριου – Χ.Γιαννακόπουλου
2006 «Πλούτος» Αριστοφάνη και «ο Ρίτσος με τον τρόπο του Γκροτόφσκυ»
2007 «Κλυταιμνήστρα» Κ.Μπούρα και «Όναρ» με το Πολυθέατρο
2008 «Νεκροί κάτω απ’ την Ακρόπολη» Π.Καράγιωργα με την θεατρική σκηνή Πέρδικας και «Οι ηλίθιοι» Ν.Σάιμον με το Πολυθέατρο
2009 «Άμλετ» Ο.Σαίξπηρ με το ΕΠΑΛ και «ο Μπίλλυ ο ψεύτης» με το Πολυθέατρο
2010 «Τσιγάρο στην ταράτσα» με το Πολυθέατρο
2011 «Τι θα πάρετε κύριε Σαίξπηρ» με το Πολυθέατρο
2012 «Προμυθέας Λυόμενος» Κ.Μπούρα
2014 «Βυσσινόκηπος» Α.Τσέχωφ με το Πολυθέατρο
2015 «Κύκνειο άσμα» Α.Τσέχωφ με το Πολυθέατρο
2016 «Το αίνιγμα του τράγου» σε κείμενα του Μ.Πασσιάκου
2017 «Κλυταιμνήστρα» Κ.Μπούρα με το Πολυθέατρο
2019 «Αμαζώντας Απλά- Η ποίηση της Perfomance» / παράσταση βιβλιοπαρουσίαση / Άρτεμις Αγαθοπούλου – Μαρία Στεφανίδου / ΦΑΟΣ
2019 «Διόνυσος» Κ.Μπούρα / ΦΑΟΣ
2019/2020 «Τρεις Γυναίκες από την ποίηση στο Θέατρο» Σύλληψη-Δραματουργία Άρτεμις Αγαθοπούλου / ΦΑΟΣ
2021 «Μαργιόλα» Βασίλη Δόση ΦΑΟΣ
Επίσης το 2005 ηθοποιοί της ομάδας συμμετείχαν στην μέσου μήκους ταινία «Η μετανάστις» μια παραγωγή της Θ.Ε.Α.Τ.Ο. σε σκηνοθεσία Φώτη Πολυχρονόπουλου και το 2006 στην μεγάλου μήκους ταινία «Πέρα από την Λίμνη» σε σκηνοθεσία Στράτου Στασινού.


Η Ομάδα Τέχνης ΦΑΟΣ αποτελεί έναν σημαντικό καλλιτεχνικό πυρήνα στην Θεσπρωτία που εμπλουτίζεται συνεχώς με νέους ανθρώπους, ώστε να γίνεται παραλαβή και να συνεχιστεί ηΠολυθέατρο δημιουργική του πορεία.
Ηγετική καλλιτεχνική φυσιογνωμία και στυλοβάτης, όλα αυτά τα χρόνια, είναι ο Θωμάς Λιώλιος, ηθοποιός, σκηνοθέτης και παιδαγωγός, ο οποίος μαζί με την Αρτέμιδα Αγαθοπούλου, εικαστικό, σκηνογράφο, ηθοποιό και ποιήτρια και με την στήριξη κάποιων ακόμα καλλιτεχνών και φιλότεχνων από την ευρύτερη περιοχή, κατάφεραν να στεγάσουν το όνειρο, με την δημιουργία του Θεάτρου ΦΑΟΣ, στο κέντρο της πόλης της Ηγουμενίτσας, στην οδό κυρά Βασιλικής 19.

Το Θέατρο – Πολυχώρος Τέχνης ΦΑΟΣ, εκτός από τις δικές του παραγωγές σύντομα θα φιλοξενεί και παραστάσεις συναδέλφων και ομάδων απ’ όλη την χώρα και το εξωτερικό, πολλές και ποικίλες δουλειές καλλιτεχνών απ’ όλους τους χώρους της Τέχνης, εικαστικά, ποίηση, μουσική κ.α. όπως και προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ. Εντός του λειτουργεί εργαστήριο – εκκολαπτήριο νέων δημιουργών, για μικρούς και μεγάλους, για όλους εκείνους που επιθυμούν να καλλιεργήσουν και να αξιοποιήσουν τα ταλέντα τους. Εργαστήρι Υποκριτικής, Αυτοσχεδιασμού, Φωνητικής, Κινησιολογίας και Έκφρασης, Perfomance και Εικαστικών Τεχνών, που θα εμπλουτίζεται με διάφορα σεμινάρια εξωτερικών συνεργατών που θα φιλοξενηθούν για να μοιραστούν μαζί μας γνώση και εμπειρία. Επίσης θα λειτουργεί το μπαράκι του φουαγιέ και ο χώρος της πίσω αυλής, όπου θα γίνονται συζητήσεις, αναγνώσεις βιβλίων, ενημερώσεις για διάφορα θέματα, δανειστική βιβλιοθήκη και μικρό πωλητήριο βιβλίων.

Οι παραγωγές για το έτος 2022 είναι τρεις.
Το σύγχρονο έργο «Είλωτες» συγγραφέας του οποίου είναι ο Δημήτρης Θεοχάρης, βασικό μέλος και ηθοποιός του ΦΑΟΣ. Η «Απολογία του Σωκράτη» σε διασκευή Βαγγέλη Ανδρέου, η σύγχρονη τραγωδία»Η Εκάβη στην Θράκη» του Κωνσταντίνου Μπούρα και ο μονόλογος «Διαστάσεις’ της Αρτέμιδος Αγαθοπούλου.
Ειδικά σήμερα, σε μια δύσκολη εποχή για την ελληνική κοινωνία και όχι μόνο, μιας και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο, καλούμαστε άπαντες να αντέξουμε, να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό, ο καθένας από το πόστο του και να στηρίξουμε και ο ένας τον άλλον. Η ελληνική επαρχία μπορεί να παράξει πολιτισμό, ο οποίος θα ενισχύσει την σχέση του ανθρώπου με την φύση, την αποδοχή του στο καινούργιο και το διαφορετικό, την επαφή του με την παράδοση αλλά και την παραλαβή της, ώστε να αναπτυχθεί και να καρποφορήσει δυναμώνοντας τις ρίζες του. Ο κάθε άνθρωπος είναι απόλυτα απαραίτητος καθώς είμαστε οι κρίκοι της ίδιας αλυσίδας. Ο καλλιτέχνης, για τον οποίο μπορούμε εμείς από την σκοπιά μας να μιλήσουμε, έχει επιλέξει έναν εκ των πραγμάτων αρκετά δύσκολο δρόμο, διότι εκτός από το ότι παλεύει άνισα για την επιβίωση, βιώνει και άπειρες εσωτερικές συγκρούσεις ώστε να καταφέρει να εμπνέεται, να δημιουργεί και να κοινωνεί στην πορεία το έργο του με τον υπόλοιπο κόσμο. Εκείνος ισορροπεί αέναα σ’ ένα τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα απ’ την αποδοχή και την απόρριψη και κερδίζοντας αυτήν την μάχη με την καρδιά του και το πνεύμα του και με την ταπεινότητα που τον στηρίζει, έχει σίγουρα να προσφέρει πολλά.
Καλό δρόμο να έχουμε να βαδίζουμε, στα μονοπάτια της Ζωής και της Τέχνης. Σας περιμένουμε στις παραστάσεις μας, στις παρουσιάσεις, στις εκθέσεις, στα εργαστήρια και στα σεμινάρια μας, αλλά και απλά στον χώρο μας για ένα ποτήρι κρασί, ένα βιβλίο, μια ανταλλαγή εικόνων, ένα μοίρασμα συναισθημάτων. Με αγάπη και φως.






