(πρωτότυπη παράσταση για τον Μακρυγιάννη) στο πλαίσιο τής επιστημονικής ημερίδας «Το πατριωτικό δράμα του θεάτρου σκιών. Προφορική τέχνη και τεκμηρίωση» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Άρεως 10-Πλάκα, την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021.

 

Από τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

 

Διαβάζουμε από το Δελτίο Τύπου: «Η επιστημονική και καλλιτεχνική εταιρεία Οθόνιον διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Το πατριωτικό δράμα του θεάτρου σκιών. Προφορική τέχνη και τεκμηρίωση» και παρουσιάζει για πρώτη φορά τη μορφή του στρατηγού Μακρυγιάννη στον παραδοσιακό μπερντέ με τους παίκτες Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη».

Πρόκειται για μια αξιοσημείωτη και πολύσημη διεθνή πρωτοτυπία: βλέπουμε τον Μακρυγιάννη να παρακολουθεί ως φιγούρα πίσω από τον παραδοσιακό μπερντέ, τον φίλο (και συναγωνιστή του, στο συγκεκριμένο έργο) Καραγκιόζη να δίνει παράσταση σε έναν δεύτερο μπερντέ με θεατές φιγούρες μεγαλυτέρων διαστάσεων από τις δεύτερες φιγούρες του θεάτρου εν θεάτρω. Εν προκειμένω πρόκειται για θέατρο σκιών εν θεάτρω σκιών.

Ιδέα που μόνον ιδιοφυείς εγκέφαλοι μπορούν να υλοποιήσουν.

Ακόμα και οι εικονικές σκηνές πλήθους, παρά την δισδιάσταση κίνηση των φιγουρών ήταν πλέον αληθοφανείς τού συνήθους, συνεπικουρούντων των φωτισμών και της όλης μυσταγωγικής ατμόσφαιρας που είχε ήδη δημιουργηθεί και παρέπεμπε στο προεπαναστατικό Κρυφό Σχολειό.

Εξαίρετοι οι επί σκηνής μουσικοί.

Η επιστημονική και καλλιτεχνική εταιρεία «ΟΘΟΝΙΟΝ», που έχει ιδρύσει ο Καθηγητής και ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ Ιωσήφ Βιβιλάκης και στην οποία συμμετέχουν μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΝΟΙΓΕΙ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΞΙΟΠΟΙΏΝΤΑΣ ΕΜΒΛΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ.

Το ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΕΚΠΑ έχει δώσει στην Κοινωνία σημαντικούς θεατρανθρώπους και στελέχη πολλών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και κοινωφελών οργανισμών.

Είναι το πρώτο θεατρολογικό πανεπιστημιακό τμήμα τής χώρας (που ιδρύθηκε το 1990 από τον αείμνηστο Σ. Α. Ευαγγελάτο και τον επίτιμο πλέον Καθηγητή και σημαντικό διεθνή Ποιητή Βάλτερ Πούχνερ).

Μένει, κατά την ταπεινή μου γνώμη, να θεσπιστεί μεταπτυχιακό τμήμα (master) Κριτικής, που να καλύπτει όλους τους τομείς της Λογοτεχνίας και της Τέχνης, καθώς επίσης και να νομοθετηθεί προπτυχιακή κατεύθυνση Κριτικής για τις φοιτήτριες και τους φοιτητές που επιθυμούν να βελτιώσουν, εξασκήσουν κι εφαρμόσουν τις κριτικές τους ικανότητες. Η ελευθερία τού εμπεριστατωμένου Λόγου και της μελετημένης έκφρασης είναι προπύργιο τής Δημοκρατίας στους δύσκολους, μεταβατικούς καιρούς που ζούμε και μέσα από τις αναταράξεις προοιωνίζουν την καινούργια Αναγέννηση.

 

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο τού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΩΣΗΦ ΒΙΒΙΛΑΚΗ για τις καινοτόμες ιδέες και δράσεις που εισηγείται και εφαρμόζει με γνώση, δημιουργικότητα, συνδέσμευση και παρακίνηση όλων των διακεκριμένων επιστημόνων και καταξιωμένων καλλιτεχνών που συμμετέχουν αρμονικά σε αυτές τις κοινωφελείς μορφωτικές εκδηλώσεις.

 

Με σεβασμό, εκτίμηση και αναγνώριση τού παιδαγωγικού κι εκπαιδευτικού έργου όλων,

 

Δρ Κωνσταντίνος Μπούρας

https://konstantinosbouras.gr

 

info από το Δελτίο Τύπου:

 

ΤΟ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΚΙΩΝ

Επιστημονική ημερίδα και πρωτότυπη παράσταση για τον Μακρυγιάννη

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

 

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Άρεως 10-Πλάκα

23 Δεκεμβρίου 2021

 

Η επιστημονική και καλλιτεχνική εταιρεία «Οθόνιον» διοργανώνει ημερίδα με τίτλο «Το πατριωτικό δράμα του θεάτρου σκιών. Προφορική τέχνη και τεκμηρίωση» και παρουσιάζει για πρώτη φορά τη μορφή του στρατηγού Μακρυγιάννη στον παραδοσιακό μπερντέ με τους παίκτες Άθω Δανέλλη και Νικόλα Τζιβελέκη

 

Η εκδήλωση σκοπεύει στην επανασύσταση σε ένα ευρύ κοινό ενός μεγάλου κεφαλαίου της ελληνικής δραματουργίας που έχει στο επίκεντρο τα ηρωϊκά έργα που έχουν γραφτεί ειδικά για το θέατρο σκιών ή έχουν εμπνευστεί από το θέατρο σκιών. Συμμετέχουν οι ειδικοί μελετητές και Καραγκιοζοπαίκτες: Άθως Δανέλλης, Μαρία-Μαγδαληνή Κακόνι, Κατερίνα Καρρά, Μαρίνα Καψαμπέλλη, Γιώργος Κωτσίνης, Γιάννης Νταγιάκος, Ιωάννα Παπαγεωργίου, Βάλτερ Πούχνερ,  Άννα Σταυρακοπούλου, Ελένη Τζαβολάκη, Νικόλας Τζιβελέκης, Σπύρος Τούλιος, Ιωάννης Χατζής, Ανθή Γ. Χοτζάκογλου. Στη δράση περιλαμβάνεται μια πρωτότυπη παράσταση που έχει ως θέμα τον βίο και τα έργα του στρατηγού Μακρυγιάννη. Στους στόχους της συνάντησης είναι η ενίσχυση της διαχρονικής προσωπικής ευθύνης για τη συλλογική μνήμη και την πατρίδα.

 

Στο πατριωτικό δράμα «Μακρυγιάννης» παρακολουθούμε την πορεία του Μακρυγιάννη, τον ενθουσιασμό του αγωνιστή, τη φιλοπατρία, τη σχέση του με τους συντρόφους του, με βάση τα κείμενά του, την κατά Σεφέρη «συνείδηση ενός ολόκληρου λαού». Ένας αγράμματος ταπεινός βιοπαλαιστής που μεταμορφώνεται σε παράδειγμα θάρρους και πατριωτισμού είναι ο οδηγός για να στηθεί μια παράσταση όπου η ζωή του ήρωα διαβάζεται σκηνικά ως θέατρο πριν και μετά την επανάσταση του 1821, και όπου η ελληνική ιστορία είναι η ελληνική τραγωδία, όπως θα έλεγε ο Κωστής Μοσκώφ. Στην παράσταση περιλαμβάνεται πρωτότυπη μουσική και τραγούδια, που ερμηνεύονται ζωντανά.